Kirgizija – penktoji Maskvos vadovaujamo ekonominio bloko narė

  • Teksto dydis:

Kirgizija ketvirtadienį tapo Maskvos vadovaujamo buvusių sovietinių respublikų ekonominio bloko penktąja nare, nors šis žingsnis, tvirčiau susaistantis šią Centrinės Azijos valstybę su Rusija, gali sutrikdyti prekybą su Kinija.

6 mln. gyventojų turinti neturtinga šalis stojimo į Eurazijos Ekonominę Sąjungą (EES) dokumentus pasirašė pernai gruodį, bet turėjo palaukti, kol keturios kitos šio bloko narės (Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas ir Rusija) ratifikuos jos narystę.

EES pagrindinė reguliuojanti institucija trečiadienį paskelbė, kad Kirgizija nuo rugpjūčio 6 dienos oficialiai taps šio bloko visateise nare, kai jos narystę oficialiai patvirtino kaimyninis Kazachstanas.

1998 metais Kirgizija tapo pirmąja iš buvusių Sovietų Sąjungos respublikų, įstojusių į Pasaulio prekybos organizaciją, o nuo 2001 metų, kai į PPO įstojo Pekinas, ši šalis tapo svarbiu Kinijos prekių reeksporto centru savo regione.

Kita vertus, EES importo muitai gerokai didesni už PPO nustatytus tarifus, todėl baiminamasi, kad naujasis žingsnis ves į kainų augimą šioje daugiausiai agrarinėje šalyje.

Vis dėlto narystė EES gali sumažinti biurokratines kliūtis, su kuriomis susiduria apie milijonas Rusijoje gyvenančių ir dirbančių kirgizų, kurių siunčiamos namo pajamos smarkiai prisideda prie visuomenės stabilumo toje politiškai trapioje valstybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių