Kipre sumažėjo rusų turistų: verslininkai jau sukurpė planą, kaip būtų galima jų prisikviesti

  • Teksto dydis:

Kipras yra labai populiarus tarp rusakalbių poilsiautojų, tačiau dabar dėl karo Ukrainoje ir ES skrydžių draudimų sala neteko beveik 800 tūkst. rusų ir ukrainiečių poilsiautojų, pasakojama LNK reportaže.

Rekordiniais 2019 metais jie sudarė penktadalį visų turistų, atvykusių į šią Viduržemio jūroje į pietus nuo Turkijos esančią salą. Jų trūkumas kaip reikiant smogė vietos verslininkams.

„Nuostoliai tikrai dideli. Šis rusų ir ukrainiečių turistų praradimas mums jau daug kainavo. Dar pamatysime, kiek tuos praradimus atsvers kitų Europos šalių turistai“, – kalbėjo jūros gėrybių užeigos savininkas Vassos Xidias.

Sala dar net nespėjo atsigauti nuo COVID-19 pandemijos. Pastarieji pora metų taip pat nebuvo geri. Kai kurie populiarios rytinės Kipro pakrantės viešbučiai, kurie aptarnavo rusų poilsiautojus, yra ties bankroto riba.

„Yra viešbučių, ypač Farmagustos, Napos ir Protoro rajonuose, kurie kenčia daugiausiai dėl to, kad buvo sudarę dideles sutartis su kelionių organizatoriais iš Rusijos. Šiuo metu jie susiduria su didžiuliais sunkumais, tačiau tikimės, kad sezonas tęsis ir padėtis gerės. Galbūt jie nepasieks tokių skaičių, kokių tikėjosi, bet bent jau turės tam tikrą išeitį su šiomis kryptimis, ypač Europos rinkomis“, – kalbėjo ekspertas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Viešbučių savininkai dar bando pritraukti turistus ir Rusijos. Svarstomos galimybės rusus į Kiprą vežti per šalis, kurioms netaikomas skrydžių draudimas, pavyzdžiui, Serbiją, Gruziją ir Izraelį.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su Rusijos klientais ir nagrinėjame galimybes juos į Kiprą atvežti per Europos arba ne Europos taškus, kuriems netaikomos sankcijos“, – tęsė vyras.

Nuostoliai tikrai dideli. Šis rusų ir ukrainiečių turistų praradimas mums jau daug kainavo.

Taip pat tikimasi, kad turtingesni Vakarų europiečiai daugiau išlaidaus, tad didesnės svečių išlaidos sušvelnins praradimus. Skandinavai, vokiečiai ir prancūzai išleidžia vos ne dvigubai daugiau pinigų, nei rusai ar ukrainiečiai.

„Kalbame apie 600 mln. eurų pajamų praradimą. 2019 metais uždirbome 2 milijardus 700 milijonų eurų. Tad matote, kokie dideli nuostoliai. Tačiau kalbant apie pajamas, poveikis mūsų turizmui bus mažesnis nei faktinis atvykstančiųjų procentas. Priežastis yra ta, kad didžioji dalis atvykėlių iš Rusijos buvo organizuotos ekskursijos, atostogų paketai. Išlaidos vienam asmeniui kelionės vietoje iš Rusijos yra mažesnis, nei daugelyje kitų rinkų“, – pasakojo Kipro turizmo ministro pavaduotojas Savvas Perdios.

Rusai ir ukrainiečiai į Kiprą vykdavo ne tik pasilepinti gerais orais. Kiko vienuolyne jau beveik tūkstantį metų saugoma sidabru padengta Mergelės Marijos ikona. Iki pandemijos pradžios šimtai rusų ir ukrainiečių stačiatikių tikinčiųjų, lankančių Kiprą, kasdien atvykdavo pagarbinti relikvijos.

Abatas Sagatonikas nusilenkia ikonai ir meldžiasi, kad Ukrainoje baigtųsi karas tarp tos pačios religijos tautų.

„Broliai krikščionys iš Ukrainos ir Rusijos. Mes čia susirinkome melstis prie šventosios ikonos, kad mergelė užtartų, kad baigtųsi šis vargas ir sielvartas, kurį sukėlė karas“, – kalbėjo Kiko vienuolyno abatas Archimandritas Agathonikos.

Dideliems nuostoliams ruošiasi ne tik Kipras. Turizmai po pandemijos atsigaunant Turkija, Kuba ir Egiptas taip pat skaičiuoja galimus praradimus netekus turistų iš Rusijos ir Ukrainos.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeKiprasturizmas Kipreturistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių