Kipras toliau blokuoja sankcijas Baltarusijai

Kipras toliau blokuoja planuojamas ES sankcijas Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos rėmėjams.

ES šaltinių duomenimis, ši mažytė šalis penktadienį  valstybių narių Nuolatinių atstovų komitete laikėsi savo pozicijos dėl veto.

„Tokie Nikosijos veiksmai saugo A. Lukašenkos režimą nuo jo nedemokratiško elgesio padarinių“, - komentavo vienas ES diplomatas. Anot jo, reikia tikėtis, kad Kipras pirmadienį ES užsienio reikalų ministrų susitikime atsisakys savo veto.

Kipras teigia pritarsiantis sankcijoms Baltarusijai tik tuomet, jei ES paskelbs sankcijas ir Turkijai. Kipras ir Graikija jau seniai reikalauja ES griežčiau reaguoti į, jų nuomone, nelegalią Turkijos vykdomą gamtinių dujų žvalgybą rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Tačiau kitos ES valstybės mano, kad tai gali apsunkinti šiuo metu vykstančias tarpininkavimo pastangas ir todėl nori lukterėti.

Briuseliui Kipro elgesys yra labai nemalonus, nes pastaruoju metu keliskart skelbta, kad naujos sankcijos Baltarusijai gali įsigalioti jau netrukus. Baudžiamosiomis priemonėmis ES nori padaryti spaudimą šalies vadovybei ir parodyti solidarumą su žmonėmis.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dieną vykusių rinkimų nesiliauja protestai ir streikai prieš prezidentą A. Lukašenką, kuris jau 26 metus autoritariškai valdo šalį.

Remiantis dabartiniais planais, ES sankcijas taikytų dešimtims asmenų, kurie kaltinami prisidėję prie rinkimų rezultatų klastojimo ar smurtinio taikių protestų malšinimo. Tačiau pačio A. Lukašenkos kol kas sąraše nėra.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kipro

Kipro portretas
Senai naber.ten rus kapitalas

Fak kipra ir graikija

Fak kipra ir graikija portretas
Fak Kipra ir Graikija. Ju pinigus reikeru vel panaudoti gelbejant vakaru bankus, o jie patys gali prasyti pinigu refinansuoti savonskolas Rusijos ir caro Putino.

Cha

Cha portretas
Gal Lietuva paskelbs karą Kiprui ? Siunčiam savo karo laivyną ten...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių