Kinija prieš A. Lukašenkos vizitą giria strateginę partnerystę su Baltarusija

Autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos valstybinio vizito į Pekiną išvakarėse Kinija pirmadienį gyrė strateginę partnerystę su Baltarusija.

Kinijos vadovo Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) kvietimu Azijos milžinėje viešėsiantis A. Lukašenka yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, parėmęs Maskvos invaziją į Ukrainą.

Tris dienas truksiantis A. Lukašenkos vizitas rengiamas po to, kai Kinija praėjusią savaitę paskelbė pozicijos dokumentą dėl karo Ukrainoje, kuriame pakartojo esanti neutrali šalis ir paragino Maskvą ir Kyjivą palaikyti dialogą.

„Nuo pat diplomatinių santykių užmezgimo prieš 31 metus (Kinijos ir Baltarusijos) politinis tarpusavio pasitikėjimas nuolat stiprėjo“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pirmadienį per eilinę spaudos konferenciją.

„Kinija tikisi bendradarbiauti su Baltarusija ir pasinaudoti šiuo vizitu kaip galimybe skatinti visapusišką abiejų šalių bendradarbiavimą siekiant tolesnės plėtros“, – sakė ji.

Nuo karo pradžios Xi Jinpingas kelis kartus kalbėjosi su V. Putinu, tačiau su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu nebendravo.

Paklausta apie V. Zelenskio neseniai išsakytą mintį, kad jis planuoja susitikti su Xi Jinpingu, Mao Ning tiesiogiai nekomentavo galimo susitikimo.

„Nuolat palaikome ryšius su atitinkamomis šalimis, įskaitant Ukrainą“, – sakė ji.

Baltarusija ribojasi su Ukraina ir Rusija, tačiau finansiškai ir politiškai yra priklausoma nuo V. Putino administracijos.

Praėjusiais metais ji leido Maskvai pasinaudoti savo teritorija puolimui prieš Ukrainą.

Kyjivas išreiškė susirūpinimą, kad Baltarusija gali vėl paremti Maskvos karo veiksmus.

Praėjusių metų rugsėjį Xi Jinpingas ir A. Lukašenka susitiko Uzbekistano mieste Samarkande, kur jie taip pat džiaugėsi dvišale partneryste.


Šiame straipsnyje: KinijaPartnerystėBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Girinis

Girinis portretas
Tikriausiai jau gudijos miskus nusiziurejo. Sibira jau baigia iskirsti.

DABAR "DIDVYRIS" ANŪKAS

DABAR "DIDVYRIS" ANŪKAS portretas
Pampersus keičiasi. Jis taip "kovojo" su tomis dviem valstybėmis, o jos, pasirodo, draugai...

Antiamerikonų žodynas labai jau skatologinis

Antiamerikonų žodynas labai jau skatologinis portretas
Viskas tik apie WC. Nesu tokia pikta, kad linkėčiau tamstos vaikams gyventi Kinijos valdomame Pasaulyje. Nes jiems balta rasė yra žemesnė ir išvis neverta būti daugiau nei kinų tarnais. Žemiau tik juodukas. Bet kinai yra diplomatai ir to nerodo, kol darai tai ko jiems reikia.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių