Kinija perspėja ES dėl naujo sankcijų paketo Rusijai

Kinija antradienį perspėjo Europos Sąjungą dėl naujo planuojamo sankcijų paketo Maskvai, kuriame rekomenduojama sustabdyti jautrių technologijų eksportą aštuonioms Kinijos bendrovėms dėl įtarimų, kad šios jas parduoda Rusijai, ir pareiškė, kad imsis veiksmų jų interesams apsaugoti.

Užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas), kalbėdamas apie ES diskusijas dėl galimų apribojimų aštuonioms Kinijos bendrovėms, sakė, kad jei bus imtasi baudžiamųjų priemonių, „Kinija taip pat imsis reikiamų atsakomųjų priemonių, kad tvirtai apsaugotų teisėtus Kinijos bendrovių interesus“.

Išvakarėse Briuselis pasiūlė 11-ąjį sankcijų dėl Rusijos karo Ukrainoje paketą, kuriuo siekiama sumažinti galimą sankcijų vengimą.

ES nori apriboti jautrių technologijų, kurios gali būti naudojamos mūšio lauke, pavyzdžiui, mikroschemų, reeksportą į Rusiją per trečiąsias šalis.

Neutralumas reiškia stoti agresoriaus pusėn.

Trečiadienį ES ambasadoriai susitinka pradėti diskusijų dėl 11-ojo sankcijų dėl Rusijos karo Ukrainoje paketo.

Kinijos ir Rusijos bendrovės „normaliai bendrauja ir bendradarbiauja, ir tai neturėtų būti paveikta“, sakė Qin Gangas po derybų Berlyne su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

Jis pridūrė, kad Kinija griežtai nepritaria, kad kitos šalys nustatytų savo taisykles arba imtųsi vienašališkų veiksmų prieš ją.

Berlyne Qin Gangas tvirtino, jog Pekinas visada siekė taikaus dialogo, kad būtų užbaigtas karas Ukrainoje.

Jis sakė, kad Kinija šiuo klausimu į Ukrainą išsiųs specialųjį pasiuntinį, ir paragino Vokietiją dėti daugiau pastangų siekiant paliaubų ir taikos derybų.

Tačiau A. Baerbock ragino Pekiną užimti aiškią poziciją Rusijos atžvilgiu, įspėdama, kad laikytis neutralumo dėl šio karo reiškia stoti Maskvos pusėn.

„Neutralumas reiškia stoti agresoriaus pusėn, todėl mūsų pagrindinis principas – aiškiai parodyti, kad esame aukos pusėje“, – sakė ji per spaudos konferenciją Berlyne kartu su Kinijos užsienio reikalų ministru.


Šiame straipsnyje: KinijasankcijosEuropos SąjungaRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių