Kinija pareiškė, kad ES eksporto politika neturi prasmės

Kinija trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos (ES) eksporto politika Pekino atžvilgiu „neturi prasmės“. Šie žodžiai buvo pasakyti Kinijos sostinėje vyksiančio aukšto lygio viršūnių susitikimo išvakarėse.

„Jei, viena vertus, ES įves griežtus apribojimus aukštųjų technologijų produktų eksportui į Kiniją, o, kita vertus, tikisi žymiai padidinti eksportą į Kiniją, bijau, kad tai neturi prasmės“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Komentaras susijęs su didžiuliu Kinijos prekybos deficitu, kuris, tikimasi, bus svarbi tema ketvirtadienį per Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles‘io Michelio ir Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen vadovaujamos delegacijos susitikimą su Kinijos valstybės vadovu ir partijos lyderiu Xi Jinpingu.

Prieš išvykdama į Pekiną, U. von der Leyen pareiškė, kad „Europos lyderiai netoleruos disbalanso prekybos santykiuose“. ES turi „įrankių“, kad apsaugotų savo rinką, bet pirmenybę teikia „derybiniams sprendimams“, sakė ji.

ES duomenimis, prekybos deficitas pastaruoju metu siekia beveik 400 mlrd. eurų. Wang Wenbinas trečiadienį tvirtino, kad šie duomenys neatspindi tikrojo Europos ir Kinijos prekybos pasiskirstymo. Daugiau nei trečdalis Europos įmonių eksporto į Kiniją apimties grįžta į Europą. Todėl, pasak jo, atrodo, kad Kinija turi prekybos perteklių, tačiau Europa gauna „nemažą“ pelno dalį.

Be prekybos deficito, ES atstovai taip pat nori atkreipti dėmesį į nesąžiningas konkurencijos sąlygas Europos įmonėms Kinijoje. Savo ruožtu  Kinija greičiausiai netylės dėl Briuselio vykdomo Kinijos subsidijų elektroniniams automobiliams tyrimo ir ES planų mažinti priklausomybę nuo Kinijos ypač svarbiose ekonomikos srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių