Kinija: Filipinų ir JAV susitarimas dėl naujų bazių į pavojų stato regioninę taiką

Kinija antradienį perspėjo, kad Vašingtonas, sudarydamas naują susitarimą su Filipinais, pagal kurį JAV kariai galės naudotis keturiomis papildomomis bazėmis, įskaitant vieną netoli ginčijamos Pietų Kinijos jūros ir kitą šalia Taivano, kelia pavojų taikai regione.

„Siekdamos asmeninių interesų, JAV laikosi „nulinės sumos“ principo ir toliau stiprina savo karinį dislokavimą regione“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning. Ji turėjo omenyje strateginio mąstymo modelį, kuomet pergalė suvokiama kaip kito pralaimėjimas.

„Dėl to neišvengiamai padidės karinė įtampa ir kils pavojus regioninei taikai bei stabilumui“, – pridūrė ji.

Ilgamečiai sutarties sąjungininkai Manila ir Vašingtonas vasarį susitarė plėsti bendradarbiavimą strateginėse srityse Filipinuose, siekdamos pasipriešinti didėjančiam Pekino ryžtui primesti kontrolę savivaldžiame Taivane ir Kinijos bazių statybai Pietų Kinijos jūroje.

Pagal 2014 metų sustiprintą bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimą (EDCA) JAV pajėgoms suteikta galimybė naudotis penkiomis bazėmis Filipinuose.

Dabar šis skaičius padidintas iki devynių, tačiau keturių papildomų bazių vietos iki pirmadienio nebuvo atskleistos. Vyriausybė dėl to konsultavosi su vietos pareigūnais.

Filipinų kariškiai šias vietas įvertino ir nusprendė, kad jos yra tinkamos ir abipusiai naudingos, sakoma Filipinų prezidento ryšių biuro pranešime.

JAV gynybos departamentas patvirtino, kad paskelbtose vietose yra naujosios EDCA bazės.

Departamento pareiškime taip pat teigiama, kad išlaidos joms papildys „82 mln. JAV dolerių [78 mln. eurų], kuriuos jau skyrėme investicijoms į infrastruktūrą esamuose EDCA objektuose“, tačiau nenurodoma, kiek.

Trys iš šių objektų yra Filipinų šiaurėje, įskaitant karinio jūrų laivyno bazę ir oro uostą Kagajano provincijoje bei kariuomenės stovyklą kaimyninėje Isabelos provincijoje, sakoma Filipinų pareiškime.

Karinių jūrų pajėgų bazė Kagajane esančiame Santa Anos mieste yra maždaug už 400 km nuo Taivano.

Ketvirtoji, oro pajėgų bazė, įrengta Balabako saloje, esančioje netoli pietinio Palavano salos galo, netoli Pietų Kinijos jūros.

Kagajano gubernatorius Manuelis Mamba viešai pasisakė prieš EDCA objektų dislokavimą jo provincijoje, nes baiminasi, jog tai gali atbaidyti Kinijos investuotojus ir paversti vietovę taikiniu Pekino konflikte dėl Taivano.

Tačiau Filipinų gynybos vadovo pareigas einantis Carlito Galvezas (Karlitas Galvesas) žurnalistams neseniai sakė, kad vyriausybė jau priėmė sprendimą dėl vietų ir kad M. Mamba sutiko jo laikytis.

Susitarimu leidžiama rotuoti JAV karius bazėse ir jose laikyti gynybos įrangą bei atsargas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius portretas
O jūs žinoma norėtumėt, kad visur bazės būtų kiniečių?

Opr

Opr portretas
Baigsis ukrainos karas,prades Taivani kirsint kad ten karas prasidetu.oh tie jankiai

Tavanui turbut bus labai rugstu

Tavanui turbut bus labai rugstu portretas
Ir nieko nepakeisi.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių