Kijevas pasisako prieš Luhansko ir Donecko įtraukimą į derybas „Normandijos formatu“

  • Teksto dydis:

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pasmerkė bet kokius užsienio politikų ryšius su apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ atstovais.

„Griežtai smerkiame bandymus užmegzti bet kokius kontaktus su vadinamosiomis respublikomis laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose. Tokio pobūdžio kontaktai, net ir pridengti „tarpininkavimu“, jokiais būdais nepadeda siekti taikos, o atvirkščiai – yra kenksmingi ir skirti Rusijos nusikaltimų prieš Ukrainos suverenitetą ir teritorijos vientisumą bei tarptautinę teisę bendram legitimizavimui“, – nurodė Ukrainos URM atstovė Kateryna Zelenko.

Sekmadienį Bundestago Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros komiteto narys, partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) atstovas ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) narys Ulrichas Oehme (Ulrichas Ėhmė) pasiūlė tiesiogiai įtraukti Donecką ir Luhanską į derybas „Normandijos formatu“.

„Normandijos ketverto“ – Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos – derybose nėra labai svarbaus dalyvio – atskirų Donecko ir Luhansko rajonų. Aš pateikiau pasiūlymą pradėti ir vesti derybas su DLR („Donecko liaudies respublika“) ir LLR („Luhansko liaudies respublika“)", – U. Oehme sakė žurnalistams Minske po susitikimo su apsišaukėliškų Luhansko ir Donecko „respublikų“ diplomatijos vadovais.

Vokiečių parlamentaras taip pat pranešė, kad savo pasiūlymą įtraukti Donecką ir Luhanską į derybas „Normandijos formatu“ jis pateiks ir ETPA sesijoje, o jeigu jo siūlymas sulauks 20 balsų palaikymo, tuomet bus paruošta atitinkama rezoliucija.

Tuo metu K. Zelenko pabrėžė, kad Ukrainos taikos plane numatytas užsienio kariuomenės išvedimas iš Donecko ir Luhansko bei valstybinės sienos kontrolės sugrąžinimas Kijevui.

„Tokią poziciją palaiko ir Vokietijos vyriausybė, kurios pastangos sureguliuoti Rusijos ir Ukrainos konfliktą Donbase yra gerai vertinamos Ukrainoje“, – sakė Ukrainos URM atstovė.

Pasak jos, bet kokios prorusiškai nusiteikusių politikų provokacijos „Ukrainoje yra vertinamos kaip bendrininkavimas vykdant nusikaltimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių