Kanų festivalis – su draudimais ir parama Irano ir Rusijos režisieriams disidentams

70 metų sulaukęs Kanų kino festivalis iki šiol išlieka svarbiausias kino renginys pasaulyje. Startavęs prieš kelias dienas, dvi savaites saulėtąją Prancūzijos Rivjerą paverčia autorinių filmų peržiūrų vieta, į kurią nukrypsta viso pasaulio dėmesys.

Prestižinio Kanų festivalio žiuri vadovaus aktorė Cate Blanchett, tai bus 12-oji moteris, užėmusi šį garbų postą. „Mūsų pokalbiai šį rudenį įtikino mus, kad ji bus pasišventusi pirmininkė ir aistringa bei dosni žiūrovė“, – pridūrė Kanų festivalio prezidentas Pierre`as Lescureas ir jo direktorius Thierry Fremaux. Ši aktorė – viena pirmųjų moterų, pasisakiusių prieš Harvey Weinsteiną ir jo nuopuolius. Festivalio direktoriaus T. Fremaux sprendimu, Kanų festivalis šiemet demonstruoja savo paramą Irano ir Rusijos režisieriams disidentams: Irano režisieriui Jafarui Panahi ir jo kolegai rusui Kirilui Serebrenikovui, kurių juostos varžysis dėl pagrindinio festivalio prizo – „Auksinės palmės šakelės“, nors nė vienas iš šių režisierių negali išvykti iš savo šalies.

Taip pat Kanų festivalis paskelbė, jog šiemet tiek svečiai, tie žurnalistai sulauks aibės pasikeitimų. Festivalis, pakeitęs kino seansų žiniasklaidos atstovams laiką, sukėlė šimtų prancūzų ir užsienio kritikų pasipiktinimą.

Žurnalistai kandžiai ironizuoja ir kitą T. Fremaux paskelbtą pareiškimą, kad festivalio svečiams bus draudžiama darytis asmenukes ant raudonojo kilimo, nes taip jie neva sukelia „nepageidaujamą netvarką“ prieš premjeras.

Kanų kino festivali proga pristatomos penkios kino naujienos, kurias išvys Lietuvos žiūrovai:

1. „Pagonių žiedas“, rež. A. Grauba. Istorinė nuotykių juosta pasakoja žemgalių kunigaikščio Nameisio iškilimo istoriją. XIII amžiuje jis vadovavo Didžiajam žemgalių sukilimui, kuris prasidėjo po Livonijos ordino pralaimėjimo lietuviams Ašeradės mūšyje. Nameisis pripažino Lietuvos didžiojo kunigaikščio Traidenio valdžią ir jam siuntė į nelaisvę paimtus Livonijos ordino riterius. Eiliuotoje Livonijos kronikoje ir kituose šaltiniuose Nameisis vadinamas Žiemgalių karaliumi.

Vaidina: Aistė Diržiūtė, Edvinas Endrė, Jamesas Blooras ir kiti.

„Pagonių žiedas“ kinuose nuo penktadienio.

2. „Anon“, rež. A. Niccol. Patyręs ir sąžiningai savo pareigas einantis policininkas Salas Frydlandas tirdamas nusikaltimų virtinę susiduria su neįtikėtinu dalyku: susipažįsta su jauna moterimi, kuri išvis net neturėtų egzistuoti. Apie ją nėra informacijos duomenų bazėje, mergina neturi istorijos ir vardo. Naujoji pažįstama – kompiuterių specialistė, žinoma vien „Merginos“ vardu – Salą perspėja, kad jo paties gyvybei gresia pavojus.

Sukrėstas policininkas ima sekti naujais pėdsakais, kurie atskleis kur kas  didesnius nusikaltimus už tuos, kuriuos jam pavesta ištirti.

Vaidina: Clive`as Owenas, Sonya Walger, Amanda Seyfried ir kiti. Trileris „Anon“ – nuo šio penktadienio.

3. „Jupiterio mėnulis“, rež. K. Mundruczó. Jaunas imigrantas Arjanas mėgina nelegaliai kirsti Vengrijos sieną. Patrulių pašautas jis netikėtai supranta galintis levituoti. Atvežtas į pabėgėlių stovyklą, vaikinas pasprunka padedamas vietos gydytojo Sterno. Šis nori pasipelnyti iš nežemiškų Arjano galių, tačiau ant kulnų jam mina nuožmus stovyklos direktorius Laslas, kurio tikslas – pabėgėlį žūtbūt susigrąžinti.

Mistinė gaudynių drama – vienas originaliausių žvilgsnių į pabėgėlių krizę Europoje. „Jupiterio mėnulis“ – kinuose nuo penktadienio.

4. „Aš graži“, rež. A. Kohn, M. Silverstein. Merginos iš Niujorko Renė gyvenimas – nuolatiniai bandymai laikytis dietos arba užsiimti treniruotėmis. „Bandymas įskaitytas“, — pamanė Visata ir švysteli vargšelę nuo treniruoklio. Mergina krinta, stipriai susitrenkia galvą ir staiga patiki, kad yra neprilygstama gražuolė. Tarsi iš naujo gimusi, Renė užtikrintai „kabina“ vaikiną, dalyvauja bikinių konkurse ir netgi nepasikuklina užsukti į modelių agentūrą!

Tik mažytė problema — kitų žmonių akyse ji nė trupučio nepasikeitė. Išoriškai. O viduje?

Vaidina: Amy Schumer, Michelle Williams, Tomas Hopperis ir kiti. Komedija „Aš graži“ – nuo gegužės 11 d.

5. „Džimas Saga ir mašinistas Lukas“, rež. D. Gansel. Snūderlando saloje karaliauja Alfonsas Be Penkiolikos Dvyliktas. Čia gyvena mašinistas Lukas ir jo mažasis draugas Džimas Saga, tačiau sala tokia mažytė, kad užaugusiam Džimui joje tiesiog nebelieka vietos gyventi ir tenka iškeliauti, o Mašinistas Lukas pasišauna palaikyti jam kompaniją.

Kelionei jie paruošia lokomotyvą Emą ir leidžiasi į Mandalos karalystę. Jie nepabūgsta susidurti su pavojais ir pasiryžta išlaisvinti princesę Li Si. Tačiau tam Mažasis Džimas ir mašinistas Lukas turi kirsti Sutemų slėnį, einantį per Mirties nasrus, ir galiausiai pasiekti Tūkstančio Vulkanų žemę...

Nuotykių kupina fantastinė juosta visai šeimai „Džimas Saga ir mašinistas Lukas“ – kinuose nuo penktadienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių