Juodkalnija oficialiai tapo NATO nare

  • Teksto dydis:

Juodkalnija, dar ne taip seniai prorusiškų simpatijų bastionu laikyta nedidelė Balkanų valstybė, pirmadienį tyliai švenčia savo prisijungimą prie Šiaurės Atlanto aljanso, kuriam įnirtingai priešinosi Kremlius.

Nepaisant Rusijos įsiūčio ir didelio visuomenės susiskaldymo pačioje maždaug 620 tūkst. gyventojų turinčioje šalyje, Juodkalnija pirmadienį per ceremoniją Vašingtone oficialiai taps 29-ąją Vakarų gynybinio aljanso nare.

Tačiau siekiant šios narystės Juodkalnijai teko nepaklusti savo buvusiai sąjungininkei Rusijai, kuri stengėsi išsaugoti savo tvirtą istorinę, politinę ir kultūrinę įtaką šioje slaviškoje valstybėje, kurią ji laiko savo ypatinga interesų zona.

Juodkalnijos įstojimas į NATO dar labiau sumažins Rusijos įtaką pietrytinėje Europoje ir blokuos jos prieigą prie vadinamųjų šiltųjų jūrų Europoje, kurios galėtų būti naudojamos kaip placdarmas karinėms intervencijoms Artimųjų Rytų šalyse.

Atsakydama Rusija grasino imtis ekonominių ir politinių priemonių, įskaitant kampaniją prieš Juodkalnijos turizmo sektorių, kuris yra labai priklausomas nuo Rusijos turistų. Ji taip pat uždraudė Juodkalnijos vyno importą ir neseniai iš Maskvos oro uosto deportavo aukšto rango šalies pareigūną.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova prieš kurį laiką perspėjo Rusijos turistus dėl „antirusiškos isterijos Juodkalnijoje“.

„Mes neatmetame provokacijų, suėmimų dėl neaiškių priežasčių arba ekstradicijos į trečiąsias šalis galimybės“, – sakė M.Zacharova.

Tačiau Juodkalnijoje gyvenančios rusakalbių diasporos pirmininkas Aleksejus Chrgianas, kuris kurortiniame Budvos mieste yra įkūręs savo teisinę firmą, tokius gąsdinimus atmeta.

Pasak jo, maždaug 15 tūkst. Juodkalnijoje gyvenančių rusakalbių bendruomenės narių jaučiasi saugūs.

„Rusijoje gyvenau 25 metus, o dabar jau 10 metų gyvenu čia. Mes mylime Juodkalniją. Tai – nuostabi šalis su nuostabiu klimatu“, – sakė jis.

„Žmonės žino, kad Rusiją ir Juodkalniją sieja labai artimi kultūriniai ryšiai. Todėl čia jaučiamės kaip namie“, – kalbėjo pašnekovas.

Juodkalnija kaltina Maskvą prisidėjus prie pernai spalį surengto nesėkmingo bandymo užimti parlamentą ir nužudyti buvusį ministrą pirmininką Milo Džiukanovičių (Milą Džiukanovičių), kuris buvo šalies stojimo į NATO varomoji jėga. Rusija savo ruožtu neigia kaip nors prie to prisidėjusi.

„Viena priežasčių, dėl kurios mes jungiamės prie NATO, yra siekis užtikrinti didesnį stabilumą ne tik Juodkalnijos gyventojams, bet ir užsienio investuotojams bei turistams, – sakė M.Džiukanovičius. – Todėl mūsų tikslas yra sulaukti dar daugiau turistų iš Rusijos“.

NATO sąjungininkės 2016-ųjų gegužės 19 dieną pasirašė protokolą dėl Juodkalnijos priėmimo į Aljansą. Šalies parlamentas priėmė įstatymą dėl narystės jame šių metų balandžio 28-ąją. Praėjusį mėnesį Juodkalnijos vyriausybė pranešė, kad visos 28 Aljanso narės ratifikavo minėtą protokolą ir atvėrė kelią šiai Balkanų valstybei tapti NATO nare.


Šiame straipsnyje: NATOJuodkalnijaNATO narė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juodkalnietis

Juodkalnietis portretas
Buvo ir liko didžiausia moraline prostitute pasaulije
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių