JT pasmerkė Brunėjų dėl mirties bausmės už svetimavimą ir gėjų santykius

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos pirmadienį pasmerkė naują „žiaurų ir nežmonišką“ įstatymų rinkinį, šią savaitę įsigaliosiantį Brunėjuje, kuriame numatyta mirties bausmė užmėtant akmenimis už svetimavimą ir tos pačios lyties asmenų lytinius santykius ir galūnių nukirtimas už vagystę.

„Kreipiuosi į vyriausybę, kad būtų užkirstas kelias šiam drakoniškam naujam baudžiamajam kodeksui, kuris įsigaliojęs būtų rimta kliūtis užtikrinant žmogaus teises Brunėjaus žmonėms“, – pranešime sakė JT Žmogaus teisių tarybai komisarė Michelle Bachelet (Mišel Bačelet).

Sultonate trečiadienį įsigalios naujas baudžiamasis kodeksas, kur už vagystę numatoma bausmė – galūnių nukirtimas.

Homoseksualūs santykiai Brunėjuje ir dabar yra nusikaltimas, tačiau nuo šios savaitės už juos bus numatyta mirties bausmė. Šis įstatymas taikomas tik musulmonams.

Pagal naująjį kodeksą, pirmą kartą už vagystę yra baudžiama dešinės rankos amputacija, o už pakartotinį nusikaltimą – kairės kojos nukirtimu.

Pirmą kartą apie baudžiamojo kodekso pakeitimus Brunėjus pranešė 2013 metais. Pranešimas sulaukė žmogaus teisių grupių pasipiktinimo. Įstatymų įsigaliojimas buvo sustabdytas, kad pareigūnai galėtų suderinti praktines naujų nuostatų detales.

Tačiau praėjusią savaitę Brunėjaus religinių reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad sultonas Hassanalas Bolkiah (Hasanalas Bolkija) balandžio 3 dieną turėtų pranešti apie naujų šariato įstatymų įsigaliojimą.

„Tik po pranešimo mes sužinosime šių naujų įstatymų įsigaliojimo datą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Kalbant apie pasiruošimą, šiuo metu mes esame pasiruošę įvesti tik rankos amputacijos (bausmę) už vagystę. Tai viskas“, – kalbėjo ministerijos atstovas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis sultonas, žino ką daro. Pagarba jam.

Senis.. P

Senis.. P portretas
Pas mus tokias bausmes... greitai,, teisės"būtų lygios...

...

... portretas
JT - už paleistuvystę?.. - Sodoma su Homora, ugny visi pražūsim.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių