JT: pasaulis negali nusigręžti nuo Afganistano

Tarptautinė bendrija turi toliau padėti Afganistanui, nes priešingu atveju susidurs su „katastrofiškomis pasekmėmis“, prieš pirmadienį prasidedančią donorų konferenciją pareiškė Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi.

Šį raginimą F. Grandi paskelbė po vizito Afganistane, amerikiečių pajėgoms traukiantis iš šios smurto purtomos šalies ir stringant taikos deryboms su Talibanu.      

Komisaras prieš dvi dienas Ženevoje vyksiančią donorų konferenciją sakė, kad milijonų afganistaniečių likimas priklauso nuo taikos derybų baigties ir tarptautinės bendrijos įsipareigojimo padėti šiai šaliai.  

„Nesėkmė vienu ar kitu atveju nublokš Afganistaną atgal ir tai turės katastrofiškų pasekmių, įskaitant galimą didesnio masto priverstinę migraciją“, – įspėjo jis. 

Pasak F. Grandi, beveik 300 tūkst. afganų, kurie šįmet dėl konflikto buvo priversti palikti namus, „itin reikalinga“ humanitarinė pagalba. Jos skubiai reikia ir beveik 3 mln. afganų, palikusių savo namus ankstesniais metais, taip pat 9 mln. žmonių, likusių be pragyvenimo šaltinio dėl koronaviruso krizės. 

Komisaras taip pat sakė, jog labai svarbu kuo greičiau užbaigti derybas tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano, siekiančio ją nuversti ir susigrąžinti valdžią, kurią prarado per JAV vadovautą invaziją 2001 metais.  

Taikos derybos stringa, o praėjusią savaitę Donaldo Trumpo administracijos paskelbtas dalies amerikiečių karių išvedimas dar labiau silpnina Kabulo vyriausybės pozicijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių