JK ministrė pirmininkė nepaisydama torių abejonių gina savo darbotvarkę

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) trečiadienį pažadėjo įveikti sąmyšį, kilusį dėl jos mokesčių mažinimo darbotvarkės, ir sakė, kad šie „sutrikimai“ apsimokės, nes Britanija taps turtingesnė ir produktyvesnė.

„Esu pasirengusi priimti sunkius sprendimus“, – sakė L. Truss. Tačiau daug jos partijos narių turi abejonių.

Audringą Konservatorių partijos konferenciją Birmingame centrinėje Anglijos dalyje L. Truss užbaigė kalba, turėjusia pakelti delegatų dvasią.

Daugelio nuotaikos po keturias dienas trukusios konferencijos yra niūrios. Birmingame padaryta didelių vyriausybės politikos pasikeitimų, pamatyti prasti apklausų rezultatai, įvyko atviras kai kurių įstatymų leidėjų maištas dėl nuogąstavimų, kad L. Truss prieš mėnesį perėmus vadovavimą partija gali pralaimėti kitus nacionalinius rinkimus.

L. Truss pažadėjo laikytis savo plano pertvarkyti pastaraisiais metais vangiai augusią Britanijos ekonomiką mažinant mokesčius ir atsisakant reguliavimo. Ji tvirtino, kad mokesčių mažinimas yra „morališkai ir ekonomiškai teisingas dalykas“, ir kaltino oponentus prieštaraujant augimui.

Užlipusi į sceną skambant 10-ojo dešimtmečio hito „Moving on Up“ melodijai, L. Truss pripažino, kad šalis, dar gedinti karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) ir sukrėsta Rusijos karo Ukrainoje, dabar išgyvena „audringas“ dienas.

Ji neteikė reikšmės trumpam protestui, kai dvi aplinkosaugos aktyvistų organizacijos „Greenpeace“ narės konferencijos salėje išskleidė transparantą su užrašu „Kas už tai balsavo?“ ir buvo išvesdintos.

„Kai tik vyksta permainos, būna sutrikimų, – sakė L. Truss. – Pritars ne visi. Tačiau visiems bus naudingas rezultatas – auganti ekonomika ir geresnė ateitis. Dėl to turime aiškų planą.“

Nusprendė nemažinti mokesčių turtingiausiems

Konservatorių partijoje šis planas jau sulaukė nemažai kritikos. Rugsėjo 23-iąją L. Truss kabineto paskelbti pirmieji svarbus politikos pakeitimai – ekonomikos skatinimo priemonių paketas, apimantis 45 mlrd. svarų sterlingų (51,4 mlrd. eurų) vertės mokesčių mažinimą ir numatomą skolinimosi didinimą, sukėlė nerimą finansų rinkose.

Svaras dolerio atžvilgiu smuko iki rekordiškai žemo lygio, o Anglijos bankui teko įsikišti, kad paskatintų obligacijų rinką ir užkirstų kelią platesnei ekonomikos krizei.

Politinį ir finansinį spaudimą jaučianti JK vyriausybė pirmadienį atsisakė nepopuliariausios biudžeto paketo dalies – mokesčių mažinimo uždirbantiesiems daugiau nei 150 tūkst. svarų sterlingų (172 tūkst. eurų) per metus.

Šis žingsnis leis vyriausybei sutaupyti šiek tiek lėšų – apie 2 mlrd. svarų sterlingų, nors tai yra nedidelė dalis 45 mlrd. svarų sterlingų vertės vyriausybės mokesčių mažinimo plano. Dauguma ekonomistų teigia, kad likusiai daliai padengti reikės gerokai sumažinti valstybės išlaidas.

Vyriausybė žada lapkričio 23 dieną paskelbti išsamų fiskalinį planą kartu su nepriklausoma ekonomine prognoze.

L. Truss gynė chaotišką savo ekonominių priemonių diegimą. Ji pabrėžė, kad šiais nepaprastais laikais „būtų buvę neteisinga greitai nepradėti įgyvendinti mūsų energetikos ir mokesčių plano“.

Premjerės teigimu, jos pasirinkta politika užtikrins ekonomikos augimą, didesnį darbo užmokestį ir galiausiai papildomų mokestinių pajamų, kurias vyriausybė galės išleisti. Kritikai savo ruožtu sako, kad šie planai vargu ar padės milijonams žmonių, kurie šiuo metu grumiasi su pragyvenimo išlaidų krize, kurstoma sparčiai augančių energijos kainų.

L. Truss tvirtina, kad yra pasiryžusi remti labiausiai pažeidžiamus gyventojus, taip pat atkreipia dėmesį į spalio 1 dieną įsigaliojusį energijos kainų ribojimą. Tačiau vyriausybės vadovė atsisakė pažadėti, kad išmokos ir valstybinės pensijos bus didinamos atsižvelgiant į infliaciją, kaip buvo daroma daugelį metų.

Dėl šios priežasties nerimauti pradėjo kai kurie konservatorių įstatymų leidėjai, tokį požiūrį laikantys neturtingų piliečių baudimu. Keletas politikų per konferenciją pareiškė, kad už šią priemonę nebalsuos.

Buvęs JK ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas), priklausantis Leiboristų partijai, pareiškė, kad išmokų mažinimas sukeltų didžiulį pasipriešinimą visuomenėje.

L. Truss sakė, kad „status quo nėra išeitis“ ir kad ji „laikysis kurso“.

Toliau palaikys Ukrainą

Savo kalboje L. Truss Britanijos ekonominius iššūkius vaizdavo pasaulinės krizės, sukeltos Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, kontekste. Premjerė taip pat pažadėjo „palaikyti mūsų draugus ukrainiečius, kad ir kiek tai užtruktų“.

„Iššūkio mastas yra milžiniškas, – kalbėjo premjerė. – Pirmas karas Europoje per ištisą kartą. Labiau neapibrėžtas pasaulis po COVIDo. Ir pasaulinė ekonomikos krizė. Todėl mes, britai, turime veikti kitaip.“

Atkirsdama savo kritikams, L. Truss – valstybinį koledžą baigusi moteris, priklausanti partijai, kur dauguma narių yra privačiose įstaigose studijavę vyrai – pareiškė: „Žinau, koks apima jausmas, kai tavo potencialą atmeta manantys, kad žino geriau.“

Kaip bebūtų, suvienyti valdančiųjų partiją bus sunki užduotis. Šią savaitę delegatams susirinkus į diskusijas ir neformalius susitikimus didžiulėje konferencijų salėje, tarp valdančiųjų prasidėjo kova tarp įvairių politinių sparnų.

L. Truss palaikanti vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman (Sjuela Breiverman), apkaltino su premjere nesutinkančius konservatorių parlamentarus bandymu surengti „perversmą“.

Kilus sumaiščiai torių gretose, opozicinė Leiboristų partija ėmė užtikrintai pirmauti viešosios nuomonės apklausose. Visuotinių rinkimų nebūtina rengti iki 2024 metų, tačiau daugelis konservatorių būgštauja, jog jų partija nebeturi laiko sumažinti atotrūkį nuo kairiųjų.

Pasak sociologo Johno Curtice'o (Džono Kertiso), konservatoriai „turi visus rinkimų pralaimėjimo ingredientus“.

„Tiktai neaišku, ar jie galiausiai bus sumaišyti ir padėti į orkaitę – tokiu atveju jie būtų „iškepti“ rinkėjų atmintyje ir suvokime“, – televizijai „Sky News“ sakė ekspertas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių