Jeruzalėje Didįjį penktadienį surengta tradicinė Kristaus kančios kelio procesija

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai krikščionių maldininkų ir dvasininkų minėjo Didįjį penktadienį, dalyvaudami tradicinėje Kristaus kančios kelio procesijoje, judėjusioje tomis pačiomis gatvėmis, kuriomis, kaip tikima, Atpirkėjas nešė savo kryžių, ant kurio buvo nukankintas.

Kai kurie tikintieji taip nešė didelius medinius kryžius, giedodami giesmes ir minėdami vieną svarbiausių ir švenčiausių krikščionybei dienų.

Šiemet Didžiajam penktadieniui sutapus su artėjančia judėjų Pesacha (Perėjimo švente), mieste jautėsi šventinė atmosfera, Jeruzalė pritraukė būrius turistų.

Procesijoje dalyvavę maldininkai iš viso pasaulio ėjo senamiesčiu vedančio Sopulingojo kelio (Via Dolorosa) akmeniniu grindiniu, sustodami 14 jo stočių, iš kurių kiekviena susijusi su kokiu nors įvykiu Jėzaus paskutinėje kelionėje.

Eisenos kulminacija – paskutinės stotys Kristaus Kapo bažnyčioje. Krikščionys tiki, kad ji yra pastatyta Jėzaus nukryžiavimo vietoje, kur jis buvo palaidotas prieš savo prisikėlimą Velykų sekmadienį.

Tuo metu Jeruzalės žydai penktadienį ruošėsi sederiui – Pesachos išvakarių vakarienei. Jeruzalės centre esančiame Mahane Jehudos turguje minios pirkėjų užgriuvo prekystalius ir krovė prekes į savo krepšius, skirtas šventinei puotai. Daugelis tradicijų besilaikančių judėjų išvalė savo namus nuo bet kokio raugo likučių, nes visas aštuonias dienas, minint žydų išvedimą iš Egipto, kai nebuvo laiko raugti tešlos, žydai nevalgo raugo turinčių produktų.

Viena didžiausių pasaulio žydų religinių organizacijų „Chabad-Lubavitch“ judėjimas – rengia sederius žydų bendruomenėms daugiau nei 100 pasaulio šalių, įskaitant atokiausius pasaulio kampelius, tokius kaip Kongas ar atokios Australijos vietovės. Saulei nusileidus žydų šeimos susės vakarienės, per kurią vyresnieji pirmiausia primins judėjų išvadavimo iš Egipto nelaisvės istoriją.

Izraelio policija paskelbė, kad senamiestyje sulaikė 10 įtariamųjų žydų, „ketinusių sutrikdyti viešąją tvarką“ slapta atgabenant į Jeruzalės jautriausią šventovę ožkų, ketinant jas rituališkai paaukoti. Pasak policijos, ožkos buvo konfiskuotos, o įtariamieji šiuo metu apklausiami.

Ši šventoji vieta, kurią žydai pagarbiai vadina Šventyklos kalnu, o musulmonai – Kilniausiąja šventove, laikomas švenčiausiu judaizmo objektu ir trečiuoju pagal šventumą – islame. Nors Izraelis 1967 metais užėmė šį kompleksą kartu su likusia rytine Jeruzalės dalimi, musulmonai jau ilgą laiką jį prižiūri ir draudžia ten žydams melstis.

Tokių incidentų prieš Peschą įvyksta kasmet, fanatikams mėginant atkartoti senovinius gyvūnų aukojimo ritualus vietoje, kur kadaise buvo įsikūrusi Biblijoje minima žydų šventykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių