JAV: sankcijos Irano Revoliucinei gvardijai liks net ir atgaivinus branduolinį susitarimą

Jungtinės Valstijos ir toliau taikys sankcijas Irano Revoliucinei gvardijai, net jei bus atgaivintas susitarimas dėl šalies branduolinės programos apribojimo, sekmadienį pareiškė JAV specialusis pasiuntinys Robertas Malley (Robertas Malis).

Iranas primygtinai reikalavo, kad Revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) išbraukimas iš JAV teroristinių organizacijų sąrašo būtų branduolinio susitarimo, kuris, diplomatų teigimu, jau beveik pasiektas, dalis.

Tačiau JAV pasiuntinys Iranui R. Malley per Kataro sostinėje Dohoje surengtą konferenciją sakė: „IRGC ir toliau bus taikomos sankcijos pagal JAV įstatymus, o mūsų požiūris į IRGC liks toks pats.“

Gvardija įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą dėl Irano veiksmų, kuriais jis remia Sirijos vyriausybę, Jemeno husių sukilėlius ir Libano grupuotę „Hezbollah“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) šeštadienį Dohos forume sakė, kad atgaivintas branduolinis susitarimas bus pasirašytas „per kelias dienas“.

Iranas nuo 2021 metų balandžio tiesiogiai su Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, o netiesiogiai – su Jungtinėmis Valstijomis veda derybas dėl susitarimo atgaivinimo.

Derybų Vienoje ES koordinatorius Enrique Mora (Enrikė Mora) yra atvykęs į Teheraną, kur tikisi rasti būdą, kaip išspręsti likusius nesutarimus.

Tačiau R. Malley Dohos politikos ir verslo lyderių forume įspėjo, kad susitarimas nėra „neišvengiamas“ ir nėra garantijų, kad bus netrukus pasiektas.

„Esame gana arti“, – sakė jis apie derybas, bet pridūrė: „Jau kurį laiką esame gana arti. Manau, kad tai pasako viską, ką reikia žinoti apie klausimų sudėtingumą.“

Prieš pat R. Malley kalbą Sayyidas Kamalis Kharrazi (Sajidas Kamalis Charazis), buvęs Irano užsienio reikalų ministras, o dabar – šalies aukščiausiojo lyderio patarėjas, pabrėžė Revoliucinės gvardijos svarbą.

„Taip, jis neišvengiamas, bet tai priklauso nuo Jungtinių Valstijų politinės valios“, – sakė S. K. Kharrazi, kalbėdamas apie susitarimą, turintį pakeisti paktą, iš kurio JAV pasitraukė 2018 metais.

„IRGC tikrai turi būti pašalinta“ iš JAV teroristinių organizacijų sąrašo, sakė jis.

„IRGC yra nacionalinė armija, o nacionalinė armija negali būti laikoma teroristine grupuote“, – tvirtino S. K. Kharrazi.

2019 metų balandį Jungtinės Valstijos, vadovaujamos tuometinio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), įtraukė Revoliucinę gvardiją į savo užsienio teroristinių organizacijų sąrašą.

Tai įvyko praėjus metams po to, kai D. Trumpas vienašališkai pasitraukė iš 2015 metų branduolinio susitarimo, oficialiai vadinamo Bendru visapusiškų veiksmų planu (JCPOA).

S. K. Kharrazi taip pat sakė, jog Iranas nori garantijų, kad Jungtinės Valstijos vėl nepasitrauks iš susitarimo. R. Malley sakė, kad pasibaigus prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kadencijai jokių garantijų nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių