JAV sako nekviesiančios Venesuelos, Nikaragvos atstovų į viršūnių susitikimą birželį

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė, kad nekvies Venesuelos prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) ir Nikaragvos atstovo į kitą mėnesį Los Andžele vyksiantį Amerikų aukščiausiojo lygio susitikimą.

Tuo metu Meksika ir kai kurios kitos šalys pagrasino boikotuoti derybas, jei į jas nebus pakviesti Venesuelos, Nikaragvos ir Kubos atstovai.

„Tikrai ne. Mes nepripažįstame jų kaip suverenios vyriausybės“, – viename Senato komitete sakė viršūnių susitikimo koordinatorius Kevinas O'Reilly (Kevinas O'Reilis), paklaustas apie N. Maduro vyriausybės atstovų dalyvavimą.

N. Maduro, kurio perrinkimą 2018 metais plačiai kritikavo tarptautiniai stebėtojai, Vašingtonas laiko neteisėtu valstybės vadovu, o opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą) pripažįsta laikinuoju krizės apimtos Venesuelos prezidentu.

Nikaragvos prezidento Danielio Ortegos, kuris taip pat kaltinamas autoritarizmo stiprinimu, dalyvavimui artėjančiame susitikime K. O'Reilly taip pat pasakė griežtą „ne“.

Paklaustas, ar jame dalyvaus Kubos vyriausybės atstovai, jis pateikė ne tokį aiškų atsakymą, sakydamas, kad už tai atsakingi Baltieji rūmai. Jo „žiniomis, joks kvietimas nebuvo išsiųstas“.

Atvirai kalbant, nemanau, kad Jungtines Amerikos Valstijas reikėtų gąsdinti ar spausti dėl to, ką kviesti į mūsų rengiamą viršūnių susitikimą.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nori, kad birželio 6–10 dienomis vyksiančiame Amerikų aukščiausiojo lygio susitikime būtų pademonstruota demokratija Lotynų Amerikoje ir sustiprintas bendradarbiavimas migracijos srityje – tai yra vienas svarbiausių Jungtinių Valstijų politinių prioritetų.

Tačiau kairiųjų pažiūrų Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) pagrasino boikotuoti viršūnių susitikimą, jei Jungtinės Valstijos nepakvies į jį visų šalių. Vis dėlto meksikiečių užsienio reikalų ministras vis tiek galėtų atvykti.

Abejonių dėl savo dalyvavimo taip pat išreiškė Argentinos, Bolivijos, Hondūro ir 14 Karibų jūros regiono valstybių bloko lyderiai, o Čilė prisijungė prie raginimų dėl kuo platesnio atstovavimo.

Senatorius Marco Rubio (Markas Rubijus), respublikonas ir griežtas Lotynų Amerikos kairuolių kritikas, paragino J. Bideno administraciją nenusileisti meksikiečių reikalavimams „kviesti šį tironijos trikampį“.

„Atvirai kalbant, nemanau, kad Jungtines Amerikos Valstijas reikėtų gąsdinti ar spausti dėl to, ką kviesti į mūsų rengiamą viršūnių susitikimą“, – per posėdį sakė M. Rubio.

Jei A. M. Lopezas Obradoras „nenori atvykti, jis neatvyks“, teigė senatorius.

„Jei surengsime viršūnių susitikimą, į kurį nepakviesime diktatorių, o žmonės, kurie norėjo, kad diktatoriai atvyktų, nuspręs jį boikotuoti, tuomet sužinosime, kas yra tikrieji mūsų draugai regione“, – sakė jis.

Neseniai Kuboje lankęsis A. M. Lopezas Obradoras tvirtina, kad Lotynų Amerika vienijasi kaip Europos Sąjunga, todėl į regioninius aukščiausiojo lygio susitikimus turi būti įtrauktos visos valstybės.

K. O'Reilly sakė, kad J. Bideno administracija „nuolat palaiko dialogą“ su Meksika ir kitomis valstybėmis dėl susitikimo struktūros.

J. Bideno administracija taip pat planuoja į derybas pakviesti pilietinės visuomenės grupių iš visos Lotynų Amerikos, įskaitant Kubą.

„Norime, kad plačiai dalyvautų pilietinė visuomenė iš kiekvienos šalies, kurioje autoritarai, diktatoriai siekia užgniaužti viešąsias diskusijas“, – sakė K. O'Reilly.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ne visi laižo subinę jankiams kaip lenkai ir lietuviai.

ogi

ogi portretas
nekvies todel kad ten neiremino savo hebros kuri butu lojali globalistam===
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių