JAV respublikonai įsiveržė į apsaugotą D. Trumpo apkaltos patalpą

JAV Kongreso respublikonai, pasipiktinę tuo, kad negali dalyvauti Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos tyrime, trečiadienį įsiveržė į patalpą, kurioje turėjo liudyti liudytoja, ir kelias valandas iš ten neišėjo, taip eskaluodami priešpriešą dėl prezidento apkaltos proceso.

Kelios dešimtys įstatymų leidėjų įsiveržė į apsaugotą JAV Kapitolijaus susirinkimų patalpą SCIF, kurioje dirbama su slapta informacija, ir trukdė pradėti vienos Pentagono pareigūnės liudijimą demokratų tyrimui dėl D. Trumpo galimo piktnaudžiavimo postu darant spaudimą Ukrainai.

Pastarosiomis savaitėmis už uždarų durų jau liudijo virtinė dabartinių ir buvusių JAV administracijos pareigūnų. Tačiau nė vienas šių liudijimų neatrodė toks demaskuojantis kaip JAV reikalų patikėtinio Ukrainoje Billo Tayloro (Bilo Teiloro) antradienio pareiškimai, kai jis, pasak įstatymų leidėjų, pateikė stulbinančių detalių, rodančių, kad karinė pagalba Ukrainai buvo susieta su politine pagalba D. Trumpo kampanijai.

D. Trumpas šią savaitę reikalavo respublikonų „elgtis griežčiau ir kovoti“. Trečiadienį jis griežtai įspėjo respublikonus, kurie galėtų stoti prieš jį.

D. Trumpui keikiant apkaltos procesą – tviteryje jis klausė, „ar kas nors mano, kad jis teisingas?“ – kelios dešimtys konservatyvių jo rėmėjų nekviesti atėjo į liudytojų patalpą.

Be kvietimo įeiti į SCIF – saugias patalpas, apsaugotas nuo slapto pasiklausymo – yra JAV Atstovų Rūmų taisyklių pažeidimas, todėl buvo reiškiamas susirūpinimas, kad įstatymų leidėjai daro rimtus saugumo pažeidimus įeidami su mobiliaisiais telefonais ir kitais įrenginiais.

Kai kurie įsibrovėliai būdami SCIF pradėjo rašinėti tviteryje.

„Atvedžiau daugiau kaip 30 savo kolegų į SCIF, kur [Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas] Adamas Schiffas (Adamas Šifas) rengia slaptus apkaltos liudijimus. Vis dar viduje, daugiau detalių – vėliau“, – šiame socialiniame tinkle parašė nuožmus D. Trumpo gynėjas, Atstovų Rūmų narys Mattas Gaetzas (Matas Geitsas).

Atstovų Rūmų Krašto saugumo komiteto pirmininkas Bennie Thompsonas (Benis Tompsonas) už tvarką ir saugumą atsakingam pareigūnui pasiskundė, kad įstatymų leidėjai akivaizdžiai pažeidė saugumą „tyčia įsinešdami“ į SCIF savo elektroninius prietaisus.

„Sujudo“

„Prašau jūsų imtis veiksmų dėl pažeidime dalyvavusių [KOngreso] narių“, – rašė B. Thompsonas.

Dėl protesto kelias valandas vėlavo liudyti gynybos sekretoriaus antroji pavaduotoja Ukrainos klausimams Laura Cooper (Lora Kuper).

Ji pradėjo liudyti vėliau po pietų, naujienų agentūrai AFP sakė vienas darbuotojas.

Prie protesto prisidėjęs antras pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonas Steve'as Scalise'as (Stivenas Skalisas) sakė, kad įstatymų leidėjams neleidžiama dalyvauti, kai demokratai „bando surengti apkaltą Jungtinių Valstijų prezidentui su vienašališkomis taisyklėmis“.

Visiems trijų tyrimą vykdančių Atstovų Rūmų komitetų nariams, įskaitant daugiau kaip 40 respublikonų, tarp kurių yra viceprezidento Mike'o Pence'o (Maiko Penso) brolis Gregas Pence'as (Gregas Pensas), yra leidžiama dalyvauti liudijimuose ir klausinėti liudytojų.

Keli Atstovų Rūmų nariai, galintys laisvai lankytis šiuose posėdžiuose, prisidėjo prie respublikonų protesto teigdami, kad apkaltos procesas turėtų būti skaidresnis.

Apkaltos procesui prieštaraujantys respublikonai susitarė dėl naujos strategijos pulti patį procesą ir tvirtina, kad jis yra negaliojantis, nes Atstovų Rūmai nesurengė bendro balsavimo apkaltos tyrimui pradėti, be to, tyrimui trūksta skaidrumo.

B. Tayloro antradienio pareiškimus kai kurie demokratai pavadino kol kas labiausiai demaskuojančiu liudijimu.

Antras pagal rangą Senato respublikonas Johnas Thune'as (Džonas Tunas) pripažino, kad reikalų patikėtinio Ukrainoje nupieštas vaizdas „nebuvo geras“.

15 puslapių pradiniame pareiškime, kuris greit buvo nutekintas JAV žiniasklaidai, B. Tayloras labai detaliai prisimena, kaip naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atėjęs į valdžią patyrė nuolatinį spaudimą.

Jis detaliai paliudijo, kaip prezidentas sulaikydamas JAV karinę pagalbą Ukrainai spaudė Kijevą vykdyti tyrimą dėl vieno svarbiausių jo politinių varžovų Joe Bideno (Džo Baideno).

B. Tayloro teigimu, jam buvo pasakyta, jog D. Trumpas nori, kad V. Zelenskis „viešai pareikštų“ tirsiantis J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio) veiklą dėl korupcijos šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

Pasak B. Tayloro, JAV ambasadorius Europos Sąjungoje Gordonas Sondlandas pasakė jam, jog „viskas priklauso nuo tokio pranešimo, taip pat ir pagalba saugumo srityje“.

„Billas Tayloras vakar pateikė pribloškiamą pradinį pareiškimą, jie sujudo [ir] bando sustabdyti šį tyrimą“, – žurnalistams sakė Atstovų Rūmų demokratas Tedas Lieu (Tedas Lju).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Diena

Diena portretas
Šitas dar vienas Fake News portalas, kuris skleidžia briedą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių