JAV pripažino opozicijos kandidatą Venesuelos prezidento rinkimų nugalėtoju

  • Teksto dydis:

JAV vyriausybė ketvirtadienį pripažino Venesuelos opozicijos kandidatą Edmundo Gonzalezą Urrutią šios Pietų Amerikos šalies prezidento rinkimų nugalėtoju.

Valdžiai ištikima rinkimų institucija paskelbė nugalėtoju prezidentą Nicolasą Maduro.

„Atsižvelgiant į didžiulius įrodymus, Jungtinėms Valstijoms ir, svarbiausia, Venesuelos žmonėms aišku, kad Edmundo Gonzalezas Urrutia surinko daugiausiai balsų Venesuelos prezidento rinkimuose liepos 28 dieną“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

N. Maduro atkirto: „Jungtinės Valstijos turi nekišti savo nosies į Venesuelos reikalus!“

Pagrindinis N. Maduro varžovas E. Gonzalezas Urrutia ir opozicijos lyderė Maria Corina Machado pareiškė, kad gavo daugiau nei du trečdalius suvestinių lapų, kuriuos kiekvienas elektroninis balsavimo aparatas išspausdino pasibaigus balsavimui.

Jie teigė, kad šie duomenys rodytų, jog N. Maduro pralaimėjo.

Karakasas raginamas paviešinti detalius rezultatus po rinkimų ir vis dažniau girdimi raginimai atlikti nepriklausomą rezultatų peržiūrą.

Brazilijos, Kolumbijos ir Meksikos vyriausybių pareigūnai nuolat palaiko ryšį su N. Maduro administracija, siekdami įtikinti jį, kad jis turi parodyti sekmadienio rinkimų balsų skaičiavimo lapus ir leisti nešališkai juos patikrinti, ketvirtadienį naujienų agentūrai AP sakė vienas brazilų pareigūnas.

Pareigūnai Venesuelos vyriausybei pareiškė, kad duomenų paskelbimas yra vienintelis būdas išsklaidyti bet kokias abejones dėl rezultatų, sakė tas pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pirmadienį, kai Nacionalinė rinkimų taryba paskelbė N. Maduro rinkimų nugalėtoju, tūkstančiai Venesuelos opozicijos šalininkų išėjo į gatves. Vyriausybė pranešė sulaikiusi šimtus protestuotojų, o Venesueloje įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Foro Penal“ pranešė, kad žuvo 11 žmonių. Kitą dieną buvo sulaikyta dar dešimtys žmonių, tarp jų buvęs opozicijos kandidatas Freddy Superlano.

Opozicijos lyderė M. C. Machado, kuriai buvo uždrausta kandidatuoti į prezidentus, ir E. Gonzalezas Urrutia antradienį kreipėsi į didžiulį savo šalininkų mitingą sostinėje Karakase, tačiau nuo to laiko jie nebuvo matomi viešumoje. Vėliau tą pačią dieną Nacionalinės Asamblėjos vadovas Jorge Rodriguezas paragino juos sulaikyti, vadindamas juos nusikaltėliais ir fašistais.

Ketvirtadienį „The Wall Street Journal“ paskelbtoje publikacijoje M. C. Machado sakė, kad ji slepiasi, bijo dėl savo ir savo tautiečių gyvybės ir laisvės. Ji pakartojo, jog opozicija turi fizinių įrodymų, kad N. Maduro pralaimėjo rinkimus, ir paragino tarptautinę bendruomenę įsikišti.

„Mes išbalsavome poną Maduro, – rašė ji. – Dabar tarptautinė bendruomenė turi nuspręsti, ar toleruoti akivaizdžiai neteisėtą vyriausybę.“

Vėliau M. C. Machado socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, raginantį šalininkus šeštadienio rytą susirinkti visoje šalyje.

Opozicija atmeta pareigūnų tvirtinimą, kad N. Maduro laimėjo prezidento rinkimus, surinkęs 51 proc. balsų, ir kad jos kandidatas sulaukė 44 proc. balsų.

61 metų N. Maduro nuo 2013 metų vadovauja kadaise turtingai šaliai, kurios BVP per dešimtmetį sumažėjo 80 proc., o daugiau kaip septyni milijonai iš 30 mln. piliečių emigravo.


Šiame straipsnyje: JAVVenesuelarinkimaiopozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažkaip jau trūksta padorių žodžių ...

Kažkaip jau trūksta padorių žodžių ... portretas
Tai JAV organizuoja kitų šalių rinkimus ir pripažįsta kas laimėtojas ? Rimtai ?

JAV pedalai kaip visada Šūda mala

JAV pedalai kaip visada Šūda mala portretas
`
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių