JAV patvirtino 360 mln. dolerių vertės ginklų pardavimo Taivanui sandorį

JAV patvirtino 15-ąjį ginklų pardavimą Taivanui, pagal jį iki 2025 metų salai turėtų būti perduota naujų bepiločių orlaivių, ketvirtadienį rašoma Taivano radijo svetainėje RTI.

Taivano arsenale turėtų atsirasti bepiločių orlaivių „Switchblade“, dar vadinamų kamikadzėmis, kurie jau įrodė savo veiksmingumą Ukrainos ir Rusijos kare.

JAV prezidento Joe Bideno administracija davė leidimą parduoti Taivanui dviejų tipų pažangius dronus, kurių vertė viršija 360 mln. JAV dolerių. Tai bus 720 bepiločių orlaivių „Switchblade 300“ ir 291 sistema „Altius-600M“, ir šis jau 15-asis JAV ir Taivano sandoris dėl ginklų pardavimo rodo tvirtą JAV paramą savarankiškai gyventi norinčios salos gynybai.

Tačiau nepaisant to, kad Taivano gynybos ministerija paspartino procesą, nerimą kelia galimas pristatymo vėlavimas, primenantis ankstesnes JAV viešųjų pirkimų problemas.

Gynybos ministras Wellingtonas Koo tikisi, kad dronai bus pristatyti kitais metais. Jis sako, kad tai yra prioritetas, ir šiuo metu vyksta diskusijos, siekiant galutinai suderinti terminus. JAV valstybės departamentas patvirtino, kad dronai bus pristatyti 2024-2025 metais, o tai reiškia, kad Taivanas galėtų jų gauti dar šiemet.

Buvęs karinių oro pajėgų vado pavaduotojas Chang Yen-tingas optimistiškai vertina strateginį dronų potencialą, atkreipdamas dėmesį į jų gebėjimą veiksmingai atakuoti svarbius karinius objektus.

Tuo pat metu Taivanas ir toliau susiduria su Kinijos provokacijomis – birželio mėnesį prie Kinmeno salos kasdien prisiartindavo vidutiniškai po keturis Kinijos laivus.

Trečiadienį Kinija į Taivano sąsiaurį pasiuntė aštuonis karinius laivus ir 11 lėktuvų. Artimiausias iš jų buvo už 58 jūrmylių nuo Taičungo. Ministras Koo sako, kad kariuomenė nuolat atidžiai stebi šią veiklą ir parengtyje laiko karinius orlaivius, laivus ir sausumoje dislokuotas priešlaivines raketas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių