JAV pareigūnų taikiklyje – Lietuvoje dominuojantys skandinavų bankai

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, JAV Teisingumo departamentas ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) ėmėsi tirti SEB, „Swedbank“ ir „Danske Bank“ galimai įvykdytus pažeidimus, susijusius su pinigų plovimu.

JAV pareigūnai kreipėsi pagalbos į kolegas Švedijoje dėl prieš kurį laiką mūsų regione jau nuskambėjusio pinigų plovimo skandalo. Dabar jo pėdsakai atvedė ir į JAV finansų sistemą.

Praėjusiais metais minėtiems Skandinavijos šalių bankams jau teko teikti ataskaitas JAV pareigūnams, tačiau tyrimas nesibaigė ir gali atvesti prie gana didelių naujų baudų, praneša „Reuters“.

SEB banko spaudos tarnyba teigė, kad gavo JAV pareigūnų paklausimus, tačiau tvirtina nežinanti, kuo konkrečiai bankas įtariamas.

„Danske Bank“ atstovai teigė, kad šiuo klausimu bendradarbiauja su JAV, Danijos, Estijos ir Prancūzijos pareigūnais.

Tuo metu JAV Teisingumo departamentas ir FTB atsisakė pateikti „Reuters“ tyrimo detales ir net patvirtinti patį tyrimo vykdymo faktą.

Nepaisant to, pasirodžius informacijai apie tyrimą, krito visų trijų bankų akcijų kursai: „Swedbank“ akcijos atpigo 7,7 proc., SEB – 5,6 proc., o „Danske Bank“ – 3,3 proc.

Visiems trims bankams jau teko mokėti baudas, tačiau „Reuters“ kalbinti ekspertai pažymi, kad jei JAV pareigūnai aptiks pažeidimų, baudos bus daug didesnės. Anot jų, kalba eina apie kelių milijardų dydžio baudas.

Skandalas prasidėjo 2018 m., kai „Danske Bank“ pripažino, kad per jo padalinį Estijoje buvo pervesta apie 200 mlrd. neaiškios kilmės eurų iš Rusijos ir kitų šalių. Tolesnis šių lėšų judėjimas tyrimas atvedė į Švediją ir „Swedbank“ sąskaitas. Pastarasis bankas galiausiai turėjo sumokėti 477 mln. dolerių baudą, o 2019 m. dėl skandalo „Swedbank“ vertė rinkoje krito maždaug trečdaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgutis

Jurgutis portretas
Kada bus isaiskinta banku afera? Valstybe be savo banku, juokas net neima...

T

T portretas
O vyriausias musu bankininkas meitelis nieko nezino,nieko nemato,matomai ne uz dyka.

Swedbankis

Swedbankis portretas
dar dar o va kiti tai lietuviui uždari plėšikų uabai. Net įstatymus sau susigalvoje/sebe kai keičiau 50 doleriu tai reikėjo pasa rodyt-kitep nekeičia.I kompa duomenis suvedė..:D)/
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių