JAV Kapitolijaus užpuolikai turėjo „aiškių planų sutrikdyti demokratiją“

JAV Kapitolijų šturmavę prezidento Donaldo Trumpo šalininkai turėjo „aiškių planų sutrikdyti demokratiją“, antradienį pareiškė aukšto rango demokratas Bennie Thompsonas, pradėdamas Kongreso tyrimą dėl sausio 6-osios išpuolio.

„Mes žinome, kad yra koordinuoto suplanuoto išpuolio įrodymų. Mes žinome, kad vyrai ir moterys, įsiveržę į Kapitolijų, norėjo sutrikdyti taikų valdžios perdavimą mūsų šalyje“, – sakė B. Thompsonas.

B. Thompsonas atidarė Atstovų rūmų parlamentinio komiteto, ketinančio ištirti sausio 6-osios atakas, posėdį, parodydamas šiurpinamus vaizdo įrašus apie šimtų ginkluotų D. Trumpo rėmėjų smurtinį išpuolį prieš Kapitolijų saugančią policiją.

Komiteto pirmininkas B. Thompsonas teigė, kad ataka buvo pati smurtingiausia nuo tada, kai 1814 metais britai užpuolė JAV įstatymų leidybos instituciją.

Atstovė Liz Cheney, aukšto rango respublikonė, komiteto narė ir atvira D. Trumpo kritikė, perspėjo kitus respublikonus nuo bandymų „balinti“ ir „nuslėpti“ tiesą apie išpuolį.

„Turime žinoti, kas nutiko čia, Kapitolijuje. Taip pat mes turime žinoti, kas nutiko kiekvieną tos dienos minutę Baltuosiuose rūmuose“, – sakė L. Cheney.

L. Cheney, viena iš nedaugelio respublikonų, palaikiusių tyrimą, teigė, kad Kapitolijaus užpuolimas negali likti neištirtas.

„Jei Kongresas nesielgs atsakingai, tai išliks kaip mūsų konstitucinės respublikos vėžys, – sakė ji. – Mums grės dar daugiau smurto ateityje ir po naują sausio 6-ąją kas ketverius metus“.

Posėdis prasidėjo emocingais Kapitolijaus policijos pareigūno Aquilino Gonello, JAV kariuomenės kovų Irake veterano, kurį sausio 6 dieną sumušė ir sužeidė ginkluoti užpuolikai, parodymais.

„Būdami Irake mes tikėjomės ginkluoto smurto, nes buvome karo zonoje. Bet net turėdamas kario ar teisėsaugos pareigūno patirties negalėjau pasirengti tam, su kuo susidūrėme sausio 6 dieną“, – sakė jis komiteto nariams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių