JAV generalinis prokuroras: už slaptų dokumentų nutekinimą gresia labai griežtos bausmės

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) penktadienį pareiškė, kad už didelio kiekio slaptų gynybos dokumentų nutekinimą gresia „labai griežtos bausmės“.

„Žmonės, kurie pasirašo sutartis, kad galėtų gauti slaptus dokumentus, pripažįsta, kad tų dokumentų neatskleidimas yra svarbus nacionaliniam saugumui, ir mes ketiname pasiųsti tą žinią, kaip tai yra svarbu mūsų nacionaliniam saugumui“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį paragino užtikrinti geresnę JAV žvalgybos informacijos apsaugą.

„Mūsų karinei ir žvalgybos bendruomenei nurodžiau imtis veiksmų dar geriau apsaugoti slaptą informaciją ir dar labiau apriboti jos platinimą, ir mūsų nacionalinio saugumo komanda glaudžiai bendradarbiauja su mūsų partneriais ir sąjungininkais“, – pareiškė prezidentas, cituojamas Baltųjų Rūmų pranešime.

JAV valstybės vadovo ir generalinio prokuroro pareiškimai pasirodė po to, kai vienas amerikiečių oro pajėgų nacionalinės gvardijos narys penktadienį buvo apkaltintas „neteisėtu nacionalinės gynybos informacijos laikymu ir perdavimu“.

21 metų Jackas Teixeira (Džekas Teišeira) pasirodė teisme po savaitę trukusio tyrimo dėl vieno žalingiausių paslapčių nutekinimo nuo 2013-ųjų, kai Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) paviešino Nacionalinio saugumo agentūros dokumentus.

Per trumpą teismo posėdį jam taip pat buvo pareikšti kaltinimai „neteisėtu slaptų dokumentų ar medžiagų paėmimu ir laikymu“.

Amerikiečių oro pajėgų narį Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai suėmė ketvirtadienį. J. Teixeira, kaip pranešama, vadovavo internetinei pokalbių grupei, kurioje pirmą kartą buvo nutekinti dokumentai,

JAV nacionalinės gvardijos biuro teigimu, J. Teixeira, IT ir ryšių specialistas, į pajėgas buvo priimtas 2019-ųjų rugsėjį. Jis įgijęs pirmos klasės lakūno laipsnį, kuris yra trečias žemiausias tarp oro pajėgų karių.

J. Teixeira buvo suimtas kitą dieną po to, kai laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad vienas JAV karinėje bazėje dirbęs vyras platformoje „Discord“ paskelbė šimtus dokumentų puslapių.

Dėl šio atskleidimo, paskatinusio Teisingumo departamentą pradėti baudžiamąjį tyrimą, buvo atskleista įslaptintos informacijos apie Ukrainos kovą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, taip pat JAV sąjungininkų slaptų vertinimų.

Kai kuri dokumentuose esanti informacija buvo tokia slapta, kad ji buvo pažymėta grifu NOFORN, reiškiančiu, kad šia informacija negalima dalytis su sąjungininkų žvalgybos agentūromis, pranešė leidinys „The Washington Post“.

JAV pareigūnai viešai nepatvirtino, kad socialiniuose tinkluose ir kitose svetainėse paskelbtose nuotraukose matomos medžiagos yra tikros, o jų autentiškumo iš karto nepavyko nepriklausomai patvirtinti.

Daugelio dokumentų nebegalima rasti tose svetainėse, kuriose jie pirmą kartą buvo paskelbti, o Jungtinės Valstijos, kaip pranešama, siekia, kad jie būtų pašalinti.

Numanomo informacijos nutekėjimo padariniai gali būti dideli, nes gali kilti pavojus JAV žvalgybos šaltiniams, o šalies priešininkai gali gauti vertingos informacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O uz

O uz portretas
Polisinelio paslaptybes,gal ne tokios grieztos?

Jooooo,labai griežtos,

Jooooo,labai griežtos, portretas
žais tenisą ir studijuos nuotoliniu Oxforde.50-taisias sėdėtų elektros kėdėje,silpnaprotis marxistinis

ano

ano portretas
turbut sis prokuroras zydisko vardo nori visa demonu mesla uzkraut tam trumpui kad galetu juo atsikratyt ir ko gero nepygiai?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių