JAV federalinio atsargų banko vadovas įspėjo dėl laikino infliacijos padidėjimo

JAV federalinio atsargų banko (FED) vadovas Jerome'as Powellas antradienį pripažino, kad Jungtinėse Valstijose šiemet kiek padidės infliacija, tačiau tai bus laikina.

Akcijų rinkos ir kai kurie ekonomistai pastarosiomis savaitėmis nerimavo, kad JAV ekonomikos atsigavimas po koronaviruso pandemijos gali paskatinti kainų augimą.

Kalbėdamas per Atstovų rūmų finansinių paslaugų komiteto posėdį, J. Powellas pripažino, kad toks scenarijus iš tiesų tikėtinas, tačiau kainų augimas veikiausiai bus laikinas.

„Mes iš tiesų manome, kad infliacija šiemet padidės“, – teigė JAV centrinio banko vadovas, pažymėdamas, kad tai iš dalies lems svarbių ekonomikos sektorių atsigavimas po didžiulių 2020 m. kovą ir balandį patirtų nuosmukių, kai galiojo griežčiausi apribojimai verslui COVID-19 plitimui sustabdyti.

„Mūsų geriausia prognozė yra ta, kad šis poveikis infliacijai nebus nei didelis, nei ilgalaikis“, – teigė J. Powellas.

FED pernai kovą iki nulio sumažino bazinę palūkanų normą ir vėliau 2020 m. pristatė naują infliacijos politiką, pagal kurią nuspręsta palaikyti žemas palūkanų normas, kol infliacija pasieks 2 proc. ir liks šiame lygyje, siekiant maksimaliai padidinti užimtumą.

Žemumose esančios palūkanų normos laikomos viena pastaraisiais mėnesiais stebėto Volstryto bumo priežasčių. Rinkos vis labiau nerimavo, kad infliacijos padidėjimas gali priversti FED padidinti palūkanų normas anksčiau, nei tikėtasi.

Nerimą taip pat didina Kongreso patvirtinti skatinimo priemonių paketai, skirti paremti ekonomiką krizės laikotarpiu. Gruodį Kongresas priėmė 900 mlrd. dolerių vertės paketą, o šį mėnesį buvo pritarta dar vienam, šį kartą 1,9 trln. dolerių vertės skatinimo priemonių paketui.

 


Šiame straipsnyje: JAVinfliacijaJerome Powellas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių