JAV: dviejų valstybių sukūrimas – būdas išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) trečiadienį pareiškė, kad vienintelis būdas užtikrinti tvarią taiką Izraelio ir palestiniečių konflikte yra dviejų valstybių sprendinys.

Paaiškindamas, kodėl praėjusią savaitę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje JAV nevetavo rezoliucijos dėl žydų nausėdijų plėtros, J.Kerry pasakė: „Balsavimas JT buvo susijęs su dviejų valstybių sprendinio išsaugojimu“.

„Štai už ką mes stovime – už Izraelio, žydų ir demokratinės valstybės, ateitį, taikiai ir saugiai sugyvenančios su savo kaimynais“, – sakė jis.

„Dviejų valstybių sprendinys yra vienintelis būdas pasiekti tikrą ir ilgalaikę taiką tarp izraeliečių ir palestiniečių“, – sakė J.Kerry, bet perspėjo, kad šiam sprendiniui yra kilęs didelis pavojus“.

Perspėjo Izraelį

J. Kerry perspėjo, kad Izraelio vykdoma žydų nausėdijų plėtra Vakarų Krante kelia grėsmę ne tik taikos su palestiniečiais siekiui, bet ir pačios šalies kaip demokratijos ateičiai.

Kalboje, kurioje buvo pateikti pasiūlymai Izraelio ir palestiniečių konfliktui išspręsti, J.Kerry perspėjo Izraelį, kad šis eina palestiniečiams priklausančių žemių „amžinos okupacijos“ keliu.

„Šiandien tarp Jordano upės ir Viduržemio jūros gyvena maždaug po lygiai žydų ir palestiniečių, – sakė jis susirinkusiems diplomatams Vašingtone. – Jie turi pasirinkimą: gali rinktis gyventi kartu toje pačioje valstybėje, arba pasidalinti į dvi valstybes“.

„Bet čia labai svarbu suvokti realybę. Jeigu bus pasirinkta viena valstybė, Izraelis gali būti arba žydiškas, arba demokratiškas – jis negali būti dvejopas vienu metu ir jame netgi nebus tikros taikos“.

Paaiškindamas, kodėl praėjusią savaitę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje JAV nevetavo rezoliucijos dėl žydų nausėdijų plėtros, J.Kerry pasakė: „Balsavimas JT buvo susijęs su dviejų valstybių sprendinio išsaugojimu“.

„Štai už ką mes stovime – už Izraelio, žydų ir demokratinės valstybės, ateitį, taikiai ir saugiai sugyvenančių su savo kaimynais“, – sakė jis.

Primygtinis siūlymas

J. Kerry primygtinai siūlė, kad Izraelis ir būsimoji Palestina sudarytų dvi valstybes teritorijoje, kuri būtų padalinta pagal būklę iki 1967 metų Šešių dienų karo.

Savo kalboje apie įšaldytą taikos Artimuosiuose Rytuose procesą J.Kerry sakė, kad žemės galėtų būti „ekvivalentiškai mainomos“, patikslinta siena, bet tai turi būti daroma tik abipusiu sutarimu.

Jis tvirtino, kad Jeruzalė galėtų būti pripažinta abiejų valstybių sostine, ir Izraelio žydų valstybe nepripažįstančios šalys turėtų tai taip pat pripažinti.

„Tik izraeliečiams ir palestiniečiams tenka šis sunkus pasirinkimas, bet mes visi galime padėti“, – sakė J.Kerry, dėstydamas Jungtinių Valstijų rekomendacijas taikos pastangoms atgaivinti.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na manau tai kaip --- girto jankio pokalbis ir pamastymai su atejusia prie jo giltine ....vien galinga mintis ka reiskai ,, ,,,jei bus pasirinkta vienos valstybes variantas -izraelis gali but tik arba zydiskas arba demokratiskas,,,,????!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių