JAV Atstovų Rūmų pirmininkas patvirtino susitiksiąs su Taivano prezidente Kalifornijoje

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis) antradienį sakė, kad Kalifornijoje susitiks su Taivano prezidente Tsai Ing-wen (Cai Ingven), tačiau neatmetė galimybės apsilankyti savarankiškoje saloje.

Anksčiau antradienį laikraštis „Financial Times“ (FT), remdamasis neįvardytu Taivano aukšto rango pareigūnu, pranešė, kad Tsai Ing-wen vyriausybė pateikė K. McCarthy personalui žvalgybinę informaciją, jog įtakingo JAV atstovo vizitas gali išprovokuoti Kinijos grėsmę.

FT pridūrė, kad JAV Atstovų Rūmų pirmininkas atsisakys galimos kelionės į Taivaną, o vietoj to susitikimas įvyks Kalifornijoje.

K. McCarthy patvirtino planus susitikti su Tsai Ing-wen JAV, tačiau žurnalistams Vašingtone sakė, kad pastarasis susitikimas neužkerta kelio jo paties kelionei į Taivaną.

„Tai neturi nieko bendra su mano kelione, jei vyksiu į Taivaną“, – K. McCarthy žodžius citavo agentūra „Bloomberg“.

„Kinija negali man nurodinėti, kur ir kada galiu vykti“, – pridūrė jis.

Rugpjūtį K. McCarthy pirmtakės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) surengta kelionė į savarankišką salą išprovokavo Kinijos pasmerkimą. Pekinas į tai atsakė didžiulėmis karinėmis pratybomis aplink Taivaną.

Kinija negali man nurodinėti, kur ir kada galiu vykti.

Taivanas gyvena nuolat patirdamas Kinijos, kuri demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi, kurią vieną dieną žada susigrąžinti, prireikus – jėga, invazijos grėsmę.

Jungtinės Valstijos yra vienos artimiausių Taivano sąjungininkių ir didžiausių ginklų tiekėjų, tačiau jos taip pat laikosi „vienos Kinijos“ politikos, diplomatiškai pripažįsta Pekiną ir priešinasi bet kokiems vienašališkiems abiejų pusių status quo pakeitimams.

Kaip pirmadienį pareiškė Taivano gynybos ministras, smarkiai padidėjusios Kinijos karinės išlaidos 2023 metams rodo, jog Pekinas „ruošiasi panaudoti jėgą, jei prireiktų“, kad galbūt susigrąžintų salą.

„Manau, kad jie laukia tinkamos priežasties siųsti karius, pavyzdžiui, aukšto lygio kitų šalių vizitų į Taivaną arba pernelyg dažnos veiklos tarp mūsų kariuomenės ir kitų šalių, – sakė Chiu Kuo-chengas (Čiu Kuočengas).

Trečiadienį naujienų agentūrai AFP susisiekus su Tsai Ing-wen biuru, šis nepatvirtino jos kelionės į JAV, sakydamas, kad prezidentės darbotvarkė dar derinama.

Pastarąjį kartą Jungtinėse Valstijose ji lankėsi 2019 metais. Į JAV ji užsuko tuo metu, kai lankėsi su oficialiais vizitais pas diplomatinius sąjungininkus Karibų jūros regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių