Japonijoje atšaukiama dėl COVID-19 įvesta nepaprastoji padėtis

Tokijuje ir kituose Japonijos regionuose šią savaitę baigs galioti dėl COVID-19 plitimo įvesta nepaprastoji padėtis, antradienį pranešė premjeras Yoshihide Suga (Jošihidė Suga), visoje šalyje reikšmingai mažėjant užsikrėtimo atvejų skaičiui.

Nepaprastosios priemonės, kuriomis daugiausia ribojamas alkoholio pardavimas, restoranų darbo laikas ir didelių renginių dalyvių skaičius, buvo taikomos didžiąją šių metų dalį, įskaitant per Tokijo olimpines žaidynes.

Šios priemonės turi baigti galioti rugsėjo pabaigoje, o Y. Suga pareiškė, kad dėl gerėjančios epidemiologinės situacijos Japonijoje jų taikymas nebus pratęsiamas.

„Dėl sunkaus visų darbo kasdien fiksuojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius, kuris rugpjūčio viduryje buvo didesnis kaip 25 tūkst., vakar sumažėjo iki 1 128“, – per vyriausybės posėdį kalbėjo premjeras.

„Ligoninių lovų užimtumas visuose regionuose nukrito žemiau 50 procentų. Sunkiai sergančių žmonių skaičius pasiekė aukščiausią tašką rugsėjo pradžioje ir toliau mažėja“, – pridūrė jis.

19-oje regionų, įskaitant Didįjį Tokiją, ekonomikos centrus Osaką ir Aičį, taip pat turistų pamėgtus Kiotą ir Okinavą, šiuo metu galioja nepaprastoji padėtis, kuri baigsis penktadienį.

Visgi Y. Suga rekomenduoja barams ir restoranams neaptarnauti klientų po 21 val., net kai baigs galioti ši priemonė. Tačiau daugelis šių įstaigų jau dabar nepaiso taisyklių, teigdamos, kad vyriausybės teikiamos finansinės paramos nepakanka išsilaikyti.

Pandemija Japoniją paveikė mažiau nei kitas šalis: 125 mln. gyventojų turinčioje Azijos valstybėje užregistruota apie 17,5 tūkst. mirties atvejų, o vyriausybė dar nė karto neskelbė griežto karantino.

Tačiau ligoninės artėjo prie pajėgumų ribos per keletą staigių protrūkio intensyvėjimų. Dabartinę COVID-19 bangą šalyje sukėlė užkrečiamesnė koronaviruso delta atmaina.

Šalies vakcinacijos programa startavo vangiai, bet vėliau įsibėgėjo: iki šiol visiškai paskiepyta 58 proc. gyventojų – daugiau nei Jungtinėse Valstijose.

Pernai rugsėjį prisaikdinto Y. Sugos populiarumo reitingai smuko; jis nusprendė atsistatydinti, išdirbęs premjero poste vos metus.

Jo nepopuliarumas iš dalies susijęs su vyriausybės atsaku į pandemiją – nuo pat jo kadencijos pradžios buvo taikomi nepaprastosios padėties priemonės ir kiti suvaržymai.

Trečiadienį valdančioji partija rinks Y. Sugos įpėdinį, spalį ar lapkritį vesiantį savo politinę jėgą į visuotinius rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių