Japonija vėliau šiais metais surengs buvusio premjero Sh. Abe valstybines laidotuves

Japonija šį rudenį surengs valstybines laidotuves nužudytam buvusiam premjerui Shinzo Abe (Šindzui Abei), ketvirtadienį paskelbė dabartinis premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

Sh. Abe, garsiausias Japonijos politikas ir ilgiausiai dirbęs premjeras, buvo nušautas penktadienį per kampanijos renginį prieš aukštųjų parlamento rūmų rinkimus. Jo nužudymo šokiruoti pasaulio lyderiai siuntė į Japoniją užuojautos žinutes.

Šią savaitę vienoje Tokijo šventykloje surengtose privačiose laidotuvėse dalyvavo šeima ir artimiausi draugai, bet taip pat bus surengtos valstybinės laidotuvės, kaip sakė F. Kishida, siekiant parodyti, kad „Japonija nepasiduos smurtui yra pasiryžusi apginti demokratiją“.

Sh. Abe „buvo labai gerbiamas tarptautinės bendrijos, įskaitant užsienio lyderius“, o „užuojautos žinutės plūdo iš šalies ir užsienio“, reporteriams sakė premjeras.

„Atsižvelgdami į tai rudenį surengsime valstybines laidotuves buvusiam premjerui Abe“, – paskelbė jis.

67-erių Sh. Abe iš viso dirbo beveik devynerius metus, o 2020-aisiais atsistatydino dėl susilpnėjusios sveikatos.

Per renginį bus pagerbti jo ilgas valdymas, parama atstatymui po 2011 metų cunamio ir branduolinės katastrofos, pastangos siekti diplomatijos, pirmiausia grindžiamos stipriais Japonijos ir JAV santykiais, sakė F. Kishida.

Kaip nurodo japonų žiniasklaida, tai bus antros valstybinės laidotuvės buvusiems premjerams per šalies istoriją po karo. Pirmos buvo surengtos 1967 metais Shigeru Yoshidai (Šigerui Jošidai).

Sh. Abe nužudymu įtariamas 41 metų Tetsuya Yamagami (Tecuja Jamagamis) yra sulaikytas ir policijai sakė, jog į politiką taikėsi manydamas, kad jis yra susijęs su jo nekenčiama organizacija.

Jis, kaip pranešama, tyrėjams sakė, kad dėl jo motinos didelių aukų vienai religinei organizacijai šeima patyrė finansinių sunkumų.

Pietų Korėjoje 6-ajame dešimtmetyje įkurta Susivienijimo Bažnyčia paskelbė, kad T. Yamagami motina jai priklausė, bet nekomentavo jokių jos galimai paaukotų sumų.

Ketvirtadienį F. Kishida taip pat patarė neprarasti budrumo Japonijoje daugėjant užsikrėtimo COVID-19 atvejų, bet jokių naujų suvaržymų nepaskelbė.

Jis sakė, kad jo nurodymu iki devynių atominių elektrinių atnaujins darbą – taip siekiama padėti spręsti Rusijos karo Ukrainoje kurstomą energijos trūkumo ateinančią žiemą problemą.

Tačiau toks žingsnis po 2011 metų Fukušimos branduolinės katastrofos vertinamas prieštaringai, be to, vyriausybė negali priversti elektrinių atnaujinti darbą. F. Kishida ketvirtadienį pažadėjo, kad valdžia pirmiausia atsižvelgs į saugumą ir „klausysis vietos gyventojų“.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

broileris

broileris portretas
Tai iki rudens laikys šaldytuve ? Kaip šaldytą vištą...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių