J. Stoltenbergas: NATO negali leisti atsirasti „saugumo vakuumui“ Arktyje

NATO negali leisti, kad Arktyje, kur Aljansas mato „augančią strateginę konkurenciją“ iš Rusijos ir Kinijos pusės, susidarytų saugumo vakuumas, penktadienį pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Negalime sau leisti saugumo vakuumo Tolimojoje Šiaurėje. Tai gali paskatinti Rusijos ambicijas, pastatyti į pavojų NATO ir sukelti apsiskaičiavimų bei nesusipratimų riziką“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Taip pat matome padidėjusį Kinijos susidomėjimą šiuo regionu. Kinija apibrėžė save kaip Arkties regionui artimą valstybę ir siekia čia įsitvirtinti“, – pridūrė jis.

J. Stoltenbergas tokius komentarus išsakė lankydamasis Bardufoso bazėje Norvegijos šiaurėje, kur Aljansas vykdo plataus masto karines pratybas „Cold Response“ (Šaltas atsakas).

Kaip per spaudos konferenciją nurodė NATO vadovas, pastaraisiais metais Maskva padidino savo karinį aktyvumą Arktyje – modernizuoja savo dabartines bazes ir stato naujas. Pasak J. Stoltenbergo, tokiu būdu Rusija siunčia aiškų signalą, kad ketina tapti dominuojančia veikėja šiame regione.

Rusijos Kolos pusiasalyje, besiribojančiame su Norvegijos arktiniu regionu, yra įsikūręs rusų Šiaurės laivynas, kontroliuojantis didžiulį branduolinį arsenalą ir daugybę karinių objektų.

„Dėl visų šių priežasčių Tolimoji Šiaurė yra itin svarbi teritorija visiems sąjungininkams. Būtent todėl NATO didina savo karinį buvimą Šiaurėje“, – pareiškė J. Stoltenbergas, kurio kadencija išvakarėse buvo pratęsta metams dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, esančią prie rytinio NATO flango.

Per šį mėnesį Norvegijoje vykstančias pratybas „Cold Response“ siekiama patikrinti NATO šalių – taip pat partnerių Švedijos ir Suomijos – gebėjimą ateiti į pagalbą kitai valstybei narei sudėtingomis klimato sąlygomis.

Šiuose oro, jūrų ir sausumos pajėgų mokymuose – didžiausiose Norvegijos organizuotose pratybose nuo Šaltojo karo pabaigos – dalyvauja apie 30 tūkst. karių.

Iš anksto suplanuoti manevrai įgijo net daugiau svarbos dėl Rusijos įsiveržimo į provakarietišką kaimynę.

„Cold Response“ yra svarbios pratybos, ypač atsižvelgiant į beprasmišką Rusijos išpuolį prieš Ukrainą“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Žinoma, apgailestaujame, kad Rusija atsisakė stebėti šias pratybas, tačiau dar labiau apgailestaujame, kad Rusija niekada nekviečia mūsų dalyvauti privalomame jų pratybų stebėjime ir inspektavime“, – tęsė jis.

„Turite nepamiršti, kad karas, kurį dabar prezidentas [Vladimiras] Putinas vykdo prieš Ukrainą, iš pradžių buvo užmaskuotas kaip pratybos... Paskui pratybos staiga virto plataus masto karu“, – pažymėjo NATO vadovas.

Arktis turi ne tik didžiulę strateginę svarbą, bet ir gausias naftos, dujų bei naudingųjų iškasenų atsargas.

Nors dėl klimato kaitos nyksta ledo danga regiono jūroje, tirpimas atveria laivybos kelią tarp Rytų Azijos ir Europos, kuris yra gerokai trumpesnis už plaukimą Sueco kanalu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Duok i snuki

Duok i snuki portretas
Ruskiai naxui i kacapyna

tai

tai portretas
jis tik gali bla-bla-bla - peckelis, o kas is tikro valdo?

Vezdas

Vezdas portretas
Arteja kremliaus fasistu krachas, arteja... :D
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių