J. Bideno administracija rengia derybas su Izraeliu dėl Irano ir kitų regiono klausimų

Aukščiausieji JAV ir Izraelio gynybos pareigūnai ketvirtadienį susitiko pirmojoje vaizdo konferencijoje saugiuoju ryšiu, kurios metu aptarė klausimus dėl Irano ir kitų regiono problemų, prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijai siekiant sugrąžinti Jungtines Valstijas į branduolinį susitarimą su Iranu.

Pirmasis virtualus JAV ir Izraelio strateginės konsultacijos grupės susitikimas buvo vadovaujamas abiejų šalių nacionalinio saugumo patarėjų – Jake'o Sullivano (Džeiko Salivano) ir Meiro Ben Shabbato (Meiro Ben Šabato). Šis susitikimas žymėjo J. Bideno administracijos intensyvinamas pastangas įtraukti Izraelį į diskusijas dėl JAV prezidento planų Irano klausimu.

Prieš ketvirtadienio susitikimą įvyko mažiausiai du ilgi J. Sullivano pokalbiai telefonu su M. Ben Shabbatu.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Emily Horne (Emili Horn) savo pareiškime rašo, kad „abi pusės pasidalijo idėjomis aktualiais regiono saugumo klausimais, įskaitant Irano [branduolinio susitarimo] klausimą, taip pat išreiškė norą bendradarbiauti, siekiant įveikti iššūkius ir pavojus, su kuriais susiduria regionas.“

Izraelio atstovai kol kas nepateikė komentarų dėl ketvirtadienį vykusio susitikimo.

Anksčiau JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entoni Blinkenas), pirmąkart kalbėdamas Kongrese nuo darbo šiame poste pradžios, pabrėžė prezidento J. Bideno pasiryžimą konsultuotis su Izraeliu ir kitomis Persijos įlankos šalimis „dėl bet kokių mūsų veiksmų ateityje, kurie  galėtų būti susiję su [susitarimo su Iranu atnaujinimu].“

„Turėtume angažuotis su jais, kadangi tai paveikia juos kylant [pradedant spręsti problemas], o ne leidžiantis“, – trečiadienį Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetui sakė A. Blinkenas. „Ir esame pasiryžę tai daryti“, – pridėjo jis.

Prezidentas J. Bidenas bando išvengti įtampos, kurią patyrė tuometinis prezidentas Barrackas Obama (Barakas Obama) prieš pasirašant Irano branduolinį susitarimą. Nors šia sutartimi Teheranas įsipareigojo likviduoti turimas prisodrinto urano atsargas, leisti Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) vykdyti stebėseną šalyje ir sutiko su kitais reikalavimais mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) griežtai kritikavo šį susitarimą ir savo kalboje JAV Kongresui netgi vadino jį „atsisveikinimu su ginklavimosi kontrole“.

J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris laikė Netanyahu vienu iš artimiausių savo partnerių, išvedė JAV iš susitarimo su Iranu 2018-ųjų gegužę.

J. Bidenas praėjusį mėnesį paskelbė, kad jo administracija yra pasiruošusi derėtis su Iranu ir pasaulio lyderėmis dėl sugrįžimo į 2015 metais pasirašytą susitarimą. Šis pareiškimas žymi aiškų D. Trumpo „maksimalaus spaudimo“ strategijos“ šiitiškos respublikos atžvilgiu atsisakymą.

Baltųjų rūmų atstovai sakė, kad JAV yra pasiruošusi sugrįžti į branduolinį susitarimą iškart, kai Teheranas parodys, kad „griežtai laikosi“ susitarimo sąlygų.

Tačiau Iranas laikosi pozicijos, kad prieš pradedant derybas turėtų būti panaikintos sankcijos, kurias šaliai atnaujino D. Trumpas.

Neseniai B. Netanyahu užsiminė, kad Izraelis gali griebtis karinių veiksmų prieš Iraną.

„Nededame vilčių į susitarimus su tokia ekstremistų valdžia, kokia jūs esate“, – sakė jis kalboje, skirtoje Iranui.

„Ar su susitarimais, ar be – mes darysime viską, kad jūs neapsiginkluotumėte branduoliniais ginklais“, – pridūrė Izraelio lyderis.

Aukščiausieji Izraelio pareigūnai, tarp jų ir gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas), taip pat teigė, kad Izraelis ruošia planą nenumatytiems atvejams. Žydų valstybė nusiteikusi smogti Iranui, jei šis dar labiau aktyvintų savo branduolinę veiklą.

Izraelis Iraną laiko didžiausia savo strategine grėsme dėl Teherano branduolinės programos, ginkluotų grupuočių palaikymo Libane ir palestiniečių teritorijose, taip pat dėl griežtos Irano lyderių retorikos, kurioje dažnai pranašaujamas artėjantis Izraelio žlugimas. Kelios dienos iki J. Bideno inauguracijos Izraelio kariuomenės vadas, generolas leitenantas Avivas Kochavi (Avivas Kochavis) sakė, kad privalu turėti parengtų karinių planų.

Po ketvirtadienio susitikimo Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) pabrėžė, kad Izraelis bus reguliariai informuojamas „jei bus einama šiuo diplomatiniu keliu“. Paklausta apie oficialus Izraelio pareiškimus, J. Psaki nesureikšmino susirūpinimo, kad JAV gali būti įtraukta į karinį konfliktą.

„Manome, kad geriausias kelias pirmyn yra [grįstas] diplomatija, todėl bendradarbiaujame su savo partneriais Europoje, aiškindamiesi, kas įmanoma šiame fronte“, – sakė J. Psaki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kodel zydus itr aukia? ogi todel kad bidonas /korporacijos/ niekuo nepa sityki kad netycia nepakliutu Trumpo zmones o mosad vykdys rekea o czv liks svarus nes irano priesas butent zydai;;;;;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių