J. Bidenas pasipiktinęs panaikinta teise į abortą: Aukščiausiasis Teismas – nekontroliuojamas

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pareiškė, kad federalinis įstatymas yra greičiausias būdas atkurti teisę į abortus šalyje, ir paragino rinkėjus per artėjančius rinkimus išrinkti už tai pasisakančius įstatymų leidėjus.

Be kita ko, prezidentas pristatė naujų priemonių reprodukcinėms laisvėms užtikrinti.

Smerkdamas „siaubingą, kraštutinį“ Aukščiausiojo Teismo sprendimą panaikinti konstitucinę teisę į abortą, J. Bidenas teigė, kad veiksmingiausias atsakas bus duotas prie balsadėžių lapkritį vyksiančiuose kadencijos vidurio rinkimuose, jei žmonės išrinks įstatymų leidėjus, kurie suteiktų jam tvirtą Kongreso kontrolę, kurios jis dabar neturi.

„Greičiausias būdas atkurti Roe yra priimti nacionalinį įstatymą, kodifikuojantį Roe, kurį pasirašysiu iš karto, kai tik jis pateks ant mano darbo stalo. Negalime laukti“, – sakė J. Bidenas, turėdamas omenyje 1973 metais priimtą sprendimą byloje „Roe v Wade“ (Rou prieš Veidą), kuriuo buvo įtvirtinta teisė į abortą.

„Negalime leisti, kad nekontroliuojamas Aukščiausiasis Teismas kartu su ekstremistiniais Respublikonų partijos elementais atimtų mūsų laisves ir asmeninę autonomiją“, – sakė prezidentas.

Spaudžiamas griežčiau ginti abortų prieinamumą, J. Bidenas pasirašė vykdomąjį įsaką, kuriame siūlomos naujos, bet ribotos priemonės moterų reprodukcinėms teisėms stiprinti.

J. Bideną jo Demokratų partija spaudė dėl to, kas buvo vadinama neveiklumu po birželio 24-ąją priimto Aukščiausiojo Teismo istorinio sprendimo.

Po šios nutarties kelios valstijos uždraudė arba labai apribojo abortus. Manoma, kad daugiau valstijų paseks jų pavyzdžiu.

Daugelis demokratų, dažnai anonimiškai kalbėdami spaudoje, skundėsi, kad J. Bidenas ir jo komanda nesugebėjo tinkamai reaguoti į minimą Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

Sprendimo priėmimo dieną administracija atrodė užklupta netikėtai, nors projektas buvo nutekintas prieš kelias savaites.

Birželio 24 dieną prezidentas paskelbė du reguliavimo priemonių paketus: dėl abortą sukeliančių tablečių prieinamumo ir moterų teisės vykti į kitą valstiją nutraukti nėštumo, jei jų valstijoje ši procedūra draudžiama.

Tačiau Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karen Žan-Pjer) tą dieną atšaukė savo kasdienę spaudos konferenciją.

Netrukus J. Bidenas išvyko į kelionę po Europą, taip nuliūdindamas teisės į abortą aktyvistus ir įstatymų leidėjus, kurie troško ryžtingesnių prezidento veiksmų.

Penktadienį J. Bidenas pasirašė vykdomąjį įsaką, kuriuo siekiama apsaugoti jautrius su moterų sveikata susijusius duomenis ir „kovoti su skaitmeniniu sekimu, susijusiu su reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugomis“.

Aktyvistų grupės įspėja apie pavojų, kurį kelia moterų duomenys internete, pavyzdžiui, jų geografinė buvimo vieta ir menstruacijų ciklą stebinčios programėlės. Šie duomenys, pasak jų, gali būti panaudoti persekiojant abortą pasidariusias moteris.

J. Bideno įsakymu, kuris darys ribotą poveikį, taip pat siekiama apsaugoti mobilias klinikas, pasiųstas prie abortus uždraudusių valstijų sienų.

Be to, Baltieji rūmai nori užtikrinti galimybes pasinaudoti kontracepcija ir abortą sukeliančiais vaistais, sukurti savanorių teisininkų, kurie padėtų moterims su nėštumo nutraukimu susijusiais klausimais, tinklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Baidenam tik karai ir zudymai

Kalbantis lavonas

Kalbantis lavonas portretas
Senolis alzheimeris šneka ta ka abortininke advokate istvirkusi kumele jam i ausi šnibžda, o toji pelnydavosi bylose del abortu milijonus. Jo pasirupinti aborta sukelianciais vaistais, nu jo normalu zudyt negimusius myzaliniams pseudodemokratams

J.

J. portretas
Demokratai nesupranta arba nenori suprasti arba jie ne demokratai jei nežino, kad teismas negali būti partijų ar politikų valdomas nors to jie labai norėtų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių