J. Bidenas atšaukė N. Tanden kandidatūrą į Baltųjų rūmų biudžeto tarnybos vadovo postą

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį atsisakė ketinimų Baltųjų rūmų biudžeto tarnybos direktore skirti Neerą Tanden (Nirą Tanden), svarbiems senatoriams pareiškus nepritarimą jos kandidatūrai.

Tai pirmasis naujojo prezidento pralaimėjimas formuojant kabinetą.

N. Tanden kandidatūra buvo atšaukta, kai abiejų partijų centristinių sparnų senatoriai leido aiškiai suprasti, kad nebalsuos už šią kandidatę dėl kelių ankstesnių jos „Twitter“ žinučių, kuriose ji peikė įstatymų leidėjus, įskaitant kai kuriuos senatorius, kuriems būtų reikėję balsuoti dėl jos paskyrimo.

„Patenkinau Neeros Tanden prašymą atšaukti jos kandidatūrą į Valdymo ir biudžeto tarnybos vadovo postą“, – nurodė J. Bidenas išplatintame pareiškime.

„Nepaprastai ją gerbiu už jos pasiekimus, patirtį bei rekomendacijas ir tikiuosi, kad ji dirbs mano administracijoje“, – pridūrė jis.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas aiškėjant, kad N. Tanden, šiuo metu vadovaujanti idėjų kalvei „Amerikos pažangos centas“ (Center for American Progress), neturi pakankamos paramos, kad būtų paskirta. Vienas demokratų senatorius ir virtinė nuosaikių pažiūrų respublikonų senatorių jau anksčiau pareiškė, kad nebaluos už N. Tanden paskyrimą. Kongreso aukštuosiuose rūmuose respublikonai ir demokratai turi po 50 vietų.

„Deja, dabar jau, regis, aišku, kad nėra galimybių užsitikrinti paskyrimą, ir aš nenoriu, kad tęsiant mano kandidatūros svarstymą, būtų atitraukiamas dėmesys nuo kitų mūsų prioritetų“, – rašė 50 metų N. Tanden laiške J. Bidenui, prašydama atsiimti jos kandidatūrą.

Keli J. Bideno pasiūlyti kandidatai, tarp jų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), iždo sekretorė Janet Yellen (Dženet Jelen) ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas (Loidas Ostinas), buvo paskirti į postus su abiejų partijų senatorių palaikymu.

Antradienį buvo patvirtintos dar dvi kandidatūros: Cecilia Rouse (Sesilija Rouz) tapo pirmuoju juodaodžiu asmeniu, paskirtu vadovauti Patarėjų ekonomikos klausimais tarybai, o Gina Raimondo (Džina Raimondo) buvo paskirta prekybos sekretore.

Nesėkmė dėl N. Tanden kandidatūros išryškino Vakarų Virdžinijai atstovaujančio demokratų senatoriaus Joe Manchino (Džo Mančino) pozicijos svarbą. Praėjusią savaitę šis senatorius paskelbė, kad nepritars N. Tanden kandidatūrai.

Turint galvoje, kad Kongreso aukštuosiuose rūmuose abi partijos turi po lygiai vietų, J. Bidenui būtina, kad jo siūlomas kandidatūras ir svarbius teisės aktus vieningai palaikytų visi demokratų senatoriai, jei prezidentas dėl jų nėra užsitikrinęs respublikonų paramos.

Vėliau šią savaitę Senatas turėtų balsuoti dėl 1,9 trln. dolerių (1,57 trln. eurų) vertės koronaviruso pandemijos padarinių švelninimo plano. Nė vienas respublikonų senatorius nėra pareiškęs paramos šiam paketui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių