Izraelio prezidentas telefonu kalbėjosi su V. Putinu, svarbiausia tema – Žydų agentūra

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas antradienį kalbėjosi su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu apie įtemptus abiejų šalių santykius.

Pokalbis telefonu buvo atviras ir sąžiningas, pranešė I. Herzogo biuras. Jiedu aptarė dvišalius klausimus, įskaitant žydų diasporos problemas. I. Herzogas ilgai kalbėjo apie Žydų agentūros, užsiimančios imigracija į Izraelį, veiklą. Nepaisydama Izraelio protestų, Rusijos teisingumo ministerija nori ją uždaryti. Prieš pradėdamas eiti prezidento pareigas, I. Herzogas buvo Žydų agentūros pirmininkas.

„Abu prezidentai pabrėžė svarbias Izraelio ir Rusijos bendradarbiavimo sritis ir susitarė palaikyti ryšį“, – paskelbė I. Herzogo biuras. Pasak Izraelio prezidento, V.  Putinas akcentavo savo asmeninį įsipareigojimą atminti holokaustą ir kovoti su antisemitizmu.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad pokalbis telefonu buvo susijęs su Žydų agentūra. Abi šalys susitarė, kad „abiejų valstybių atsakingų institucijų kontaktai šiuo klausimu tęsis", sakė jis.

Rusijos teisingumo ministerijos byla šiai nevyriausybinei organizacijai turi būti nagrinėjama rugpjūčio 19 dieną. Rusija kaltina organizaciją pažeidus šalies įstatymus. Pasak žiniasklaidos, ji kaltinama neteisėtu Rusijos piliečių asmens duomenų rinkimu.

D. Peskovas paneigė pranešimus, kad organizacijos likvidavimu siekiama užkirsti kelią šviesių protų nutekėjimui iš Rusijos. Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, daug tokią galimybę turinčių žmonių išvyksta iš šalies. Kadangi daugelis rusų turi žydiškas šaknis, jie gali pasinaudoti pasiūlymu gauti Izraelio pasą ir išvykti. Iki šiol, Izraelio integracijos ministerijos duomenimis, šiemet iš Rusijos į Izraelį išvyko beveik 17 tūkst. žmonių - daugiau nei dvigubai daugiau nei pernai.

Izraelyje įtariama, kad uždrausdama organizaciją Rusija nori nubausti Izraelį už jo poziciją Ukrainos karo atžvilgiu. Izraelio vyriausybė pasmerkė Rusijos puolimą ir pareiškė solidarumą su Ukraina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių