Išsiskyrusias poras uzbekai gėdina per televiziją ir laikraščius

Uzbekistano sostinės Taškento meras Rakhmonbekas Usmanovas nusprendė imtis gėdinimo priemonių visoms išsiskyrusioms poroms. Du kartus per mėnesį sostinės televizija skelbia tokių porų vardus, jie spausdinami ir didžiausiame miesto laikraštyje.

Palyginti su kitais Uzbekijos miestais, būtent Taškente didžiausia skyrybų tikimybė – čia išsiskiria kas trečia pora, o tai dvigubai daugiau nei bet kurioje kitoje šalies dalyje.

Didžiojoje Britanijoje valstybė reabilituos 67 tūkst. vyrų, kurie iki 1967 m. buvo nuteisti dėl homoseksualių santykių. Naujas įstatymas pavadintas matematiko Alano Turingo vardu. 1942 m. A. Turingas iššifravo užkoduotą nacių komunikavimo sistemą „Enigmą“. Herojumi tapęs matematikas po 10 metų buvo nuteistas dėl santykių su vyru, kas tuo metu Britanijoje buvo laikoma nusikaltimu. A. Turingas buvo nubaustas chemine kastracija, o praėjus dvejiems metams nusižudė.

Homoseksualūs santykiai Anglijoje buvo kriminalizuoti iki 1967 m., Šiaurės Airijoje iki 1980 m. A. Turingas buvo dekriminalizuotas tik 2013 m. Vienas iš 15 tūkst. vis dar gyvų anksčiau nuteistų vyrų kritikuoja įstatymą ir teigia, kad valstybės atleidimo priėmimas reikštų pripažinimą, kad žmogus buvo nusikaltęs.

***

Iki 2020 m. pasaulyje išnyks du trečdaliai laukinių gyvūnų.  O nuo 1970 m. iki dabar laukinės gamtos populiacijos skaičiai sumažėjo beveik 60 proc. Pasak Pasaulio laukinės gamtos fondo, pagrindinės tokių didelių nykimo mastų priežastys – laukinių gyvūnų buveinių naikinimas, medžiojimas bei brakonieriavimas, klimato užterštumas, o dėl viso to atsakingiausias yra žmogus. Mokslininkai teigia, kad žmonės yra priklausomi nuo laukinės gamtos, todėl, naikindami ją, naikina ir save.

***

Olandų išradėjai pristatė didžiausią pasaulyje lauko dulkių siurblį. Tai didžiulė valymo sistema, kuria siekiama išvalyti orą aplink įrenginį. Jis pajėgus filtruoti toksinus ir mikronines kietąsias daleles 300 m spinduliu ir net 7 km į viršų. Per vieną valandą naujasis išradimas pajėgus išvalyti 800 tūkst. kubinių metrų oro. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 90 proc. europiečių yra nuolatos veikiami ore esančių kietųjų dalelių, kurios gali sukelti vėžinius susirgimus.

***

Kenijoje vis daugiau mečečių ir bažnyčių nudažomos geltonai – per menininkų ir religinių bendruomenių projektą „Tikėjimo spalva“ vietos musulmonai ir krikščionys kartu dažo maldos namus. Tokiu būdu siekiama sukurti tarpusavio pasitikėjimą ir parodyti, kad religinių bendruomenių atstovai nėra tokie skirtingi. Pastaraisiais metais Kenijoje, iškilus islamo ekstremistų grupuotei „Al-Shabab“, padaugėjo išpuolių prieš šalies krikščionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių