Irane du vyrai nuteisti už šnipinėjimą Vakarams, Izraeliui

Dviem iraniečiams buvo skirta po dešimt metų laisvės atėmimo už šnipinėjimą Izraeliui, Vokietijai ir Jungtinei Karalystei, antradienį paskelbta šalies teismų sistemos tinklalapyje.  

Teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili (Golamhoseinas Esmailis) nuteistuosius įvardijo kaip Masoudą Mosahebą (Masudą Mosahebą), vieną iš Irano ir Austrijos draugystės bendrijos pirmininkų, ir Shahramą Shirkhani (Šahramą Širchanį).    

M. Mosahebas buvo kaltinamas perdavęs Izraelio ir Vokietijos žvalgybos tarnyboms informacijos apie šiitiškos respublikos „branduolinius ir raketų projektus“.  

Sh. Shirkhani buvo pareikšti kaltinimai šnipinėjus Jungtinei Karalystei. Jis esą rinko „slapto pobūdžio „informaciją Irano bankų ir gynybos sektoriuose bei šiuo tikslu verbavo kitus asmenis.      

Gh. Esmaili neseniai pranešė, kad buvo sulaikyti penki asmenys, dirbę Užsienio reikalų ministerijoje ir energetikos pramonės sektoriuje. Daugiau jokių detalių jis nepateikė, bet gali būti, kad tarp jų galėjo būti ir M. Mosahebas bei Sh. Shirkhani.  

Irane neretai suimama žmonių, kurie vėliau nuteisiami už šnipinėjimą užsienio valstybėms, įskaitant Izraelį ar JAV.  

Liepą šiitiškoje respublikoje buvo įvykdyta mirties bausmė Rezai Asgari (Rezai Asgariui) – buvusiam Gynybos ministerijos darbuotojui, nuteistam už šnipinėjimą JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), taip pat Irano revoliucijos gvardijos nariui Mahmoudui Mousavi Majdui (Mahmudui Musaviui Madždui), kuris esą suteikė JAV ir ir Izraeliui informacijos apie generolą Qasemą Soleimani (Kasemą Soleimanį).       

Generolas Q. Soleimani, vadovavęs Irano Revoliucinės gvardijos elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, atsakingoms už Teherano operacijas užsienyje, buvo nukautas sausio mėnesį per JAV bepiločio orlaivio smūgį Bagdade.  

Birželį Irane buvo pakartas dar vienas buvęs Gynybos ministerijos darbuotojas – Jalalas Hajizavaras (Džalalas Hadžizavaras), teisme pripažinęs, kad CŽV jam mokėjo už šnipinėjimą.

2016-aisiais šiitiškoje respublikoje buvo įvykdyta mirties bausmė mokslininkui Shahramui Amiri (Šahramui Amiriui), kuris buvo pripažintas kaltu dėl branduolinių paslapčių perdavimo Jungtinėms Valstijoms. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mhm

Mhm portretas
ne Centrinei žvalgybos valdybai, o Centrinei žvalgybos agentūrai. atsikratytkit sovietmečio liekanų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių