Honkongo lyderė įšaldė masinius protestus išprovokavusį ekstradicijos įstatymą

  • Teksto dydis:

Honkongo vyriausioji administratorė Carrie Lam (Keri Lam) šeštadienį paskelbė neribotam laikui įšaldanti įstatymo projektą dėl kai kurių įtariamųjų ekstradicijos į žemyninę Kiniją, išprovokavusį masinius protestus.

C. Lam sakė žiniasklaidai, kad šį sprendimą priėmė atsižvelgusi į didelį visuomenės nepasitenkinimą.

„Vyriausybė nusprendė įšaldyti įstatymų pataisų projektą, atnaujinti mūsų bendravimą su visais visuomenės sluoksniai, dėti daugiau pastangų... dirbti ir klausytis skirtingų nuomonių visuomenėje, – kalbėjo ji. – Neketiname nustatyti galutinio termino šiam darbui ir žadame informuoti ir pasikonsultuoti su Įstatymų Leidžiamosios Tarybos Saugumo komisijos nariais prieš priimdami sprendimą dėl tolesnio žingsnio“.

Buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje daugelis nerimauja, kad šis žingsnis dar labiau susilpnintų branginamas teisines apsaugas ir laisves, pažadėtas Pekino, kai jis susigrąžino šią teritoriją 1997 metais.

Planuota, kad sekmadienį bus surengtas dar vienas masinis protestas dėl šios problemos.

Per ankstesnes demonstracijas į Honkongo gatves buvo išėję šimtai tūkstančių gyventojų, o trečiadienį įvyko protestuotojų susirėmimų su policija. Tai dar labiau padidino spaudimą C. Lam atsitraukti – atšaukti kontroversišką projektą ragino netgi jos politiniai sąjungininkai ir patarėjai.

Skambant vis aštresnei kritikai, atsirado signalų, kad nerimauti pradėjo ir Komunistų partijos lyderiai Pekine, tad C. Lam šeštadienį nusprendė surengti spaudos konferenciją tame pačiame vyriausybės pastatų komplekse, kurį anksčiau šią savaitę buvo apsupę demonstrantai.

Laikraščio „South China Morning Post“ žiniomis, C. Lam vėlai penktadienį sušaukė skubų susitikimą su savo patarėjais, o Kinijos pareigūnai tuo metu posėdžiavo kaimyniniame Šendženo mieste, ieškodami būdo išeiti iš aklavietės.

C. Lam, kurią paskyrė Pekino lojalistų dominuojamas komitetas, anksčiau atsisakydavo net pagalvoti apie įstatymo projekto atšaukimą, nepaisydama nei verslo ir teisinių organizacijų kritikos, nei sekmadienį surengto rekordinio mitingo, per kurį, organizatorių teigimu, į gatves išėjo daugiau nei milijonas protestuotojų.

„Labai apgailestauju, kad mūsų darbo trūkumai ir daugybė kitų veiksnių po palyginti ramių pastarųjų dvejų metų laikotarpio sukėlė visuomenėje esminių prieštaravimų ir ginčų“, – sakė C. Lam.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių