„Google“ grasina trauktis iš Australijos rinkos

„Google“ penktadienį pagrasino pasitraukti iš Australijos rinkos, jei šalyje būtų priimtas įstatymo projektas, reikalaujantis bendrovės mokėti už žiniasklaidos turinį.

„Google“ Australijos operacijų vykdomoji direktorė Mel Silva kreipimesi į šalies Senatą sakė, kad įstatymo projektas yra netinkamas ir bendrovei nepavyksta apskaičiuoti finansinės rizikos, skelbė naujienų agentūra AAP.

Palikti šalies rinką yra „vienintelis tikslingas pasirinkimas, jei šis įstatymas būtų priimtas“, sakė ji.

Žiniasklaidos turinio apmokestinimo įstatymo projektas Australijos parlamentui buvo pristatytas gruodį.

Jei būtų priimtas, jis priverstų technologijų bendroves sumokėti žiniasklaidos priemonėms už jų turinio rodymą. Pasak AAP, jei nurodymo nebūtų paisoma, bendrovėms gali grėsti net iki 10 mln. Australijos dolerių (6,36 mln. eurų) baudos.

Įstatymas iš pradžių būtų taikomas „Facebook NewsFeed“ ir „Google Search“.

Penktadienį „Google“ savo ruožtu paskelbė vaizdo įrašą ir laišką, kuriuose kreipiamasi į šalies vartotojus ir pareiškiamas nepritarimas teisės akto projektui.

M. Silva palygino mokėjimą naujienų svetainėms už nuorodų į jų turinį rodymą su kavinių rekomendavimu draugams, tačiau vėliau gaunant sąskaitą iš kavinių už jų paminėjimą.

„Kai pritaikoma kaina už nuorodas į tam tikrą turinį, pažeidžiamas paieškos sistemų darbas ir nebelieka nemokamo ir atviro interneto“, – sakė M. Silva.

Bendrovė verčiau sutiktų mokėti žiniasklaidos priemonėms per savo „Google News Showcase“ programą, o ne už nuorodas. Su programa sutartis pasirašę daugiau kaip 200 bendrovių, sakė „Google“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių