G-20 susitikime A. Blinkenas reikalauja Rusijos pratęsti Ukrainos susitarimą dėl grūdų

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikime, kuriame dalyvauja Rusija, pareikalavo, kad Maskva atnaujintų susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto, kuriam tarpininkavo Jungtinės Tautos ir kurio galiojimas baigiasi šį mėnesį.

„Didžiojo dvidešimtuko šalims būtina pasisakyti už grūdų iniciatyvos pratęsimą ir išplėtimą, kad būtų sustiprintas pažeidžiamiausių grupių aprūpinimas maistu“, – Naujajame Delyje susirinkusiems G-20 užsienio reikalų ministrams sakė A. Blinkenas.

„Rusija sąmoningai ir sistemingai sulėtino patikrinimų tempą, todėl laivai, kurie šiandien galėtų gabenti pasauliui maistą, vėluoja“, – pridūrė jis.

Praėjusių metų liepą JT ir Turkija tarpininkavo įgyvendinant vadinamąją Juodosios jūros grūdų iniciatyvą, padėjusią sumažinti sparčiai augančias maisto kainas, dėl kurių besivystančiose šalyse trūksta maisto. Susitarimas nustos galioti šį mėnesį

Jis buvo pratęstas lapkritį, tačiau JT humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) įspėjo, kad iki kovo 18 dienos, kai baigsis jo galiojimas, bus sunku užtikrinti dar vieną pratęsimą.

Pagal šį susitarimą buvo eksportuota apie 20 mln. tonų grūdų. 2022-ųjų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą sulaikė laivus iš pagrindinės šio produkto eksportuotojos.

Pagal praėjusių metų susitarimą Rusijai buvo pažadėta teisė eksportuoti trąšas netaikant Vakarų sankcijų. Maskva tvirtina, kad šios susitarimo dalies nesilaikoma.

Jungtinės Valstijos teigia, kad, įvesdamos Rusijai plataus masto sankcijas, jos nesitaikė į trąšas ar kitus žemės ūkio produktus.

Rusijos „savų maisto produktų ir grūdų eksportas viršija prieš invaziją buvusį lygį, o trąšų eksportas grįžo į praėjusių metų vasarį buvusį lygį“, sakė A. Blinkenas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas dalyvauja derybose Naujajame Delyje, tačiau JAV valstybės sekretorius teigia atsisakysiantis susitikti su juo asmeniškai, nes mano, kad Maskva nesiima rimtų diplomatinių veiksmų karui nutraukti.

„Deja, šį susitikimą vėl aptemdė neišprovokuotas ir nepagrįstas Rusijos karas prieš Ukrainą, tyčinė civilinių taikinių naikinimo kampanija ir kėsinimasis į pagrindinius JT chartijos principus“, – G-20 delegatams sakė A. Blinkenas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeG-20 susitikimasUkrainagrūdaisusitarimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių