F. Mogherini gina Europos gynybos politikos plėtojimą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) antradienį pareiškė, kad Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (Permanent Structured Cooperation, PESCO) gynybos srityje projektai bus papildomas Europos gynybos politikos instrumentas.

„ES valstybių narių diskusija (dėl virtinės gynybos projektų plėtojimo) tęsiasi“, – spaudos konferencijoje sakė F. Mogherini.

Pasak jos, dalyvauja ir ES valstybės, ir Europos Komisija.

„PESCO projektai nepakeičia ir nekeičia tų projektų, kurie jau įgyvendinami. Tai papildomas instrumentas, skirtas stiprinti bendradarbiavimą tarp ES valstybių narių“, – pabrėžė bloko užsienio politikos vadovė.

Anksčiau Pentagonas perspėjo Europos Sąjungą, kad jos užmojai savarankiški plėtoti gynybos projektus, vykdomus neatsižvelgiant į trečiųjų šalių, įskaitant JAV, interesus, gali sukelti politinių ir prekybos padarinių.

Ši JAV reakcija buvo paskelbta praėjus nedaug laiko po Europos Parlamento balandžio 18-ąją suteikto preliminaraus leidimo įkurti Europos gynybos fondą, kuriam 2021–2027 metų laikotarpiu turėtų būti skirta 13 mlrd. eurų. Be to, Vašingtonas pasisako prieš PESCO, pagal kurį 25 ES narės pradėjo vystyti 34 ginkluotės vystymo projektus.

F. Mogherini sakė, kad ES rengia „aiškų ir nuodugnų atsakymą“ į JAV reiškiamą susirūpinimą, ir tvirtino, kad ES liks atvira Amerikos gynybos pramonės gamintojams.

„Iš tikrųjų ES šiuo metu daug atviresnė nei JAV pirkimų rinka (yra atvira) Europos Sąjungos kompanijoms ir įrangai“, – žurnalistams sakė ji.

„ES nėra „pirk europietišką (prekę)" įstatymo, ir maždaug 81 proc. tarptautinių kontraktų Europoje šiandien atitenka JAV firmoms“, – pažymėjo F. Mogherini.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Gal kas atsimenate automatini ginkla pavadinimu "Vytis". Sukurtas lietuviu ir ji turejo parlamenta gines kareivis per Sausio ivykius. Turbut nepasitvirtino. Siaip ar taip lietuviai sugebejo gaminti tiktai soviniai. Dabar su savo lazeriais ir kitais isradimais gali tvirtai konkuruoti. Europa manau pakels karo pramone.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių