EVT vadovas: ginčai su Kinija gali virsti dideliu prekybos karu

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis penktadienį sakė, kad Kinija turi keisti savo elgesį, jei nori išspręsti besiplečiantį prekybos ginčą su Europos Sąjunga, ir įspėjo, kad šis ginčas gali virsti visapusišku prekybos karu.

Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimo Laose kuluaruose Ch. Michelis susitiko su Kinijos premjeru Li Qiangu. Susitikimas surengtas abiem pusėms imantis žingsnių vienai prieš kitą ginče dėl subsidijų ir protekcionizmo.

Ch. Michelis interviu naujienų agentūrai AFP sakė turintis vilties, kad artimiausiomis dienomis ar savaitėmis galimas susitarimas, bet pridūrė, kad jį pasiekti bus sunku.

„Man susidarė įspūdis, kad durys nėra uždarytos, bet padėtis labai sunki, – sakė jis. – Tikimės, kad Kinija adaptuos savo elgesį ir supras, kad turime iš naujo subalansuoti ekonominius santykius dėl didesnio sąžiningumo, sąžiningos konkurencijos, vienodesnių sąlygų.“

Kinija ir 27 valstybių blokas smarkiai nesutaria dėl dosnių Pekino subsidijų savo pramonei. Briuselis sako, kad tai neteisinga konkurentų Europoje atžvilgiu.

ES nusprendė įvesti papildomus muitus – iki 35,3 proc. – Kinijoje pagamintiems elektromobiliams.

Reaguodama Kinija pradėjo tyrimą dėl ES pagaminto brendžio importo ir antradienį paskelbė apie naujus muitus, teigdama, kad Europos „dempingas“ kenkia kinų alkoholinių gėrimų gamintojams.

Briuselis taip pat atlieka tyrimus dėl Kinijos subsidijų saulės elektrinėms ir vėjo turbinoms.

Ch. Michelis sakė, kad ES nebebus naivi dėl didžiulių vyriausybės subsidijų, bet išreiškė viltį, kad per tęsiamą dialogą bus surastas sprendimas.

„Vis dar tikiuosi, kad bus įmanoma artimiausiomis dienomis, artimiausiomis savaitėmis susitarti ir surasti tam tikrus sprendimus, – kalbėjo jis. – Tačiau mes turime labai stiprių ir teisėtų interesų (...). Europos Sąjunga turi atsakomybę ginti savo žmones.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių