Europos Komisija tirs, kaip „Facebook“ ir „Google“ naudoja vartotojų duomenis

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) pradėjo „preliminarų tyrimą“ dėl to, kaip „Facebook“ ir „Google“ renka vartotojų asmeninius duomenis ir ką su jais daro.

„Preliminariame tyrime dėl „Facebook“ ir „Google“ duomenų valdymo praktikų Komisija išsiuntė klausimynus, – naujienų agentūrai AFP teigė EK atstovė spaudai. – Tiriama tai, kaip duomenys yra renkami, naudojami ir monetizuojami, įskaitant ir reklamos tikslams.“

EK atstovė neatskleidė, kam tiksliai buvo išsiųsti klausimynai. Tai yra žingsnis, kuris gali lemti oficialaus tyrimo pradžią.

Per spaudos konferenciją Briuselyje apie tyrimą buvo paklaustas „Facebook“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Nickas Cleggas, tačiau tiesiogiai jis neatsakė.

„Facebook“ susiduria su tyrimai visame pasaulyje, sakė jis. Vis dėlto N. Cleggas įspėjo ES reguliuotojus nesuklysti vertinant duomenų apsaugos klausimus.

„Frazė, kurią dažnai, girdime, neva duomenys yra kaip nafta, visiškai nepadeda, nes duomenys yra visai nepanašūs į naftą, – teigė N. Cleggas. – Tai nėra kažkas, ką išgauname iš žemės, sudeginame automobilio variklyje, ir tiek. Duomenis galima dalyti be galo, jais galima dalytis be galo.“

„Duomenys yra kai kas, ką galima tuo pat metu ir atiduoti, ir pasilikti. Kaip duomenis labai daug naudojanti bendrovė, „Facebook“ ragina reguliuotojus ir įstatymų leidėjus nepasiklysti paralelėse, kurios netinka skaitmeniniam pasauliui“, – tvirtino N. Cleggas.

Tuo tarpu „Google“ atstovai AFP atsiųstame komentare teigė: „Mes naudojame duomenis, kad padarytume savo paslaugas patrauklesnes ir parodytume aktualias reklamas, taip pat suteikiame žmonėms galimybę valdyti, ištrinti ar perduoti savo duomenis. Ir toliau bendradarbiausime su Komisija ir kitais šiuo mūsų industrijai itin svarbiu klausimu.“

2016 m. rugsėjį už konkurenciją atsakinga eurokomisarė Margrethe Vestager tvirtino atidžiai stebėsianti asmeninius vartotojų duomenis renkančias bendroves, kaip „Facebook“, „WhatsApp“ „Google“.

Nuo darbo EK pradžios 2014 m. lapkritį M. Vestager skyrė „Google“ tris baudas už piktnaudžiavimą dominuojama padėtimi.

Naujos sudėties Europos Komisijoje M. Vestager tapo vicepirmininke, ji ir toliau yra atsakinga už konkurenciją. M. Vestager taip pat prisidėjo ir atsakomybė už skaitmeninę ekonomiką.

Pirmadienį „Facebook“ taip pat pristatė naują įrankį Airijos vartotojams, leisiantį lengvai perkelti nuotraukas ir vaizdo įrašus į „Google Photos“, kurią valdo „Facebook“ konkurentė „Google“.

„Facebook“ taip pat patikino leisianti šiuo įrankiu naudotis ir vartotojams kitose šalyse ir interneto platformose.


Šiame straipsnyje: googleFacebookEuropos Komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

ismanus

ismanus portretas
jie apie vartotojus zino viska,net ta, ko vartotojai net neisivaizduoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių