Europarlamentarai atmetė Vengrijos ir Rumunijos kandidatus į Europos Komisiją

Europarlamentarai, svarstantys kandidatų į naujos sudėties Europos Komisiją paskyrimą, pirmadienį paskelbė, kad du iš 26 pretendentų „yra netinkami“ darbui, tuo patvirtindami išvadas dėl jų interesų konfliktų.

Rumunijos siūlomą socialistų atstovę Rovaną Plumb ir vengrų konservatorių Laszlo Trocsanyi (Laslą Tročanį) Europos Parlamento Teisės reikalų komitetas diskvalifikavo prieš pat visų eurokomisarų paskyrimo svarstymą, sakė komiteto nariai Tiemo Woelkenas (Tymas Vėlkenas) ir Manon Aubry (Manon Obri).

L. Trocsanyi yra buvęs euroskeptiško Vengrijos premjero Viktoro Orbano vyriausybės teisingumo ministras, o R. Plumb valdančioji Rumunijos socialistų partija yra įsivėlusi į virtinę rimtų korupcijos skandalų.

Vokietis T. Woelkenas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Teisės reikalų komiteto nariai nusprendė, jog rumunė R. Plumb ir vengras L. Trocsanyi „netinkami būti komisarais“.

Prancūzė M. Aubry savo ruožtu žurnalistams sakė, kad per pirmadienio balsavimą buvo patvirtinta Komiteto praėjusios savaitės išvada, jog abu siūlomi kandidatai „negali būti paskirti dėl interesų konflikto“.

Šis sprendimas silpnina būsimos Europos Komisijos vadovės Ursulos Von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) pozicijas, Europos Parlamentui pirmadienį pradėjus kandidatūrų į eurokomisarus svarstymus, kurie tęsis iki spalio 8 dienos.

Jis taip pat reiškia, kad Vengrija ir Rumunija turės pasiūlyti naujus kandidatus. 

Prognozuojama, kad daugumai kitų kandidatų į eurokomisarus bus uždegta žalia šviesa tapti būsimos U. von der Leyen komandos nariais.

Teisės reikalų komitetas užbėgo už akių kandidatūrų svarstymams Europarlamente pasinaudodamas savo naujais įgaliojimais vertinti kandidatus.  

L. Trocsany planuota skirti eurokomisaru, atsakingu už kaimynystės ir plėtros politiką. Buvęs teisingumo ministras suklupo dėl vyriausybės sutarčių su jo teisės firma.  

Tačiau Vengrijos premjeras V. Orbanas pareiškė, kad vienintelė L. Trocsany „nuodėmė“ – jis stengėsi padėti „sustabdyti migraciją“.  

Buvusios Rumunijos darbo ministrės R. Plumb kandidatūra buvo atmesta dėl dviejų probleminių paskolų, sukėlusių įtarimų dėl korupcijos. 

Nepatogūs klausimai

Taip abiem kandidatams faktiškai buvo blokuotas kelias dalyvauti svarstymuose Europos Parlamente.   

Vengrija ir Rumunija iš pradžių reiškė palaikymą savo kandidatams, tačiau pažymėjo, kad esant reikalui be vargo ras kitų kandidatūrų.

Europos Komisijos atstovė spaudai sakė, kad U. von der Leyen spręs, ar prašyti šalių pasiūlyti naujas kandidatūras po to, kai bus Europarlamento pirmininko oficialiai informuota apie Komiteto sprendimą.    

Tamsūs debesys susitvenkę ir virš kai kurių kitų kandidatų į eurokomisarus galvų. Akivaizdu, kad per viešus svarstymus jiems nepavyks išsisukti nuo nepatogių klausimų, bet dėl jų paskyrimo kyla mažiau abejonių.     

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) atsisakė rekomenduoti pateikti kaltinimus Lenkijos kandidatui į eurokomisarus Januszui Wojciechowskiui (Janušui Voicechovskiui), kai jis grąžino 11 250 eurų, kurie jam buvo neteisingai išmokėti kaip kompensacija už kelionės išlaidas jam būnant Europos Parlamento nariu.

Analogiškas OLAF tyrimas Prancūzijos kandidatės į eurokomisarus Sylvie Goulard (Silvi Gular) atžvilgiu tebetęsiamas. Ji taip pat jau grąžino 45 tūkst. eurų. 

Penktadienį Briuselio prokurorai pranešė neradę nusikaltimo įrodymų ir nutraukę tyrimą dėl korupcijos Belgijos kandidato į eurokomisarus Didier Reynderso (Didjė Reinderso) atžvilgiu.

Tuo tarpu ispanui Josepui Borrelliui (Žozepui Boreliui), pretenduojančiam tapti ES užsienio politikos vadovu, praėjusiais metais buvo skirta 30 tūkst. eurų bauda už prekybą vertybiniais popieriais pasinaudojant viešai neatskleista informacija.

Kreipsis į teismą

Europos Parlamentui atmetus Vengrijos kandidato į Europos Komisiją kandidatūrą, šis ketina kreiptis į teismą. Jis dabar „neturįs kito pasirinkimo“, kaip dėl „akivaizdžios neteisybės“ kreiptis į Teisingumo Teismą, pirmadienį pareiškė buvęs Vengrijos teisingumo ministras L. Trocsanyis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių