Iš Estijos – parama dėl Rusijos veiksmų prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus

  • Teksto dydis:

Estijos teisingumo ministras Raivo Aegas (Raivas Aegas) Liuksemburge vykusiame Europos Sąjungos teisingumo ministrų susitikime išreiškė paramą Lietuvai dėl Rusijos veiksmų prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus.

Lietuva informavo ES šalių teisingumo ministrus ir Europos Komisiją apie Rusijos pradėtą tyrimą prieš Sausio 13-osios bylą nagrinėjusius teisėjus.

Rusijos tyrimų komitetas šiemet balandį pranešė pradėjęs tyrimą dėl Vilniaus apygardos teismo teisėjų, nagrinėjusių 1991 metų sausio įvykių bylą. Rusų teisėsauga teigia, kad jie priėmė žinomai neteisėtą nuosprendį.

Vilniaus apygardos teismas šiemet kovą buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Lietuvos teisingumo ministras Elvinas Jankevičius susitikime Liuksemburge atkreipė dėmesį, kad Rusija gali netinkamai naudotis Interpolo sistema ir dvišaliais bendradarbiavimo susitarimais, siekdama areštuoti, sulaikyti ir prašyti išduoti Lietuvos pareigūnus, patiriančius politiškai motyvuotą persekiojimą.

„Mes taip pat labai gerai atmename 1991 metų įvykius, per kuriuos Lietuvoje, deja, buvo pralieta daug kraujo. Būtina keistis informacija ir bendradarbiauti. Taip pat manau, jog būtina pabrėžti, jog Estija laikosi pozicijos, kad Rusijai negalima grąžinti balsavimo teisės Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje, nes ji ir toliau nepaiso tarptautinės teisės“, – sakė R. Aegas.      

Paramą Lietuvai išreiškė ir Latvija bei Lenkija, pareiškusios, jog Europa tokiais klausimais turėtų demonstruoti solidarumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cha,cha,cha....kelnės pilnos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių