Po estų pasiūlymo – panika Rusijoje: kad esate laisvi, ne jūsų nuopelnas, o mūsų nebaigtas darbas

Estijos ir Suomijos vyriausybių vadovės pasiūlė kitoms Europos šalims nebeišduotų turistinių vizų Rusijos piliečiams, nes jie esą neturėtų atostogauti Europoje, kol Maskva kariauja prieš Ukrainą.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) antradienį per „Twitter“ parašė, kad „lankymasis Europoje yra privilegija, o ne žmogaus teisė“ ir kad „dabar atėjo laikas nutraukti turizmą iš Rusijos“.

Išvakarėse jos kolegė suomė Sanna Marin (Sana Marin) visuomeniniam transliuotojui YLE sakė, jog „neteisinga, kad tuo metu, kai Rusija vykdo agresyvų, brutalų agresijos karą Europoje, rusai gali normaliai gyventi, keliauti po Europą, būti turistais“.

Estija ir Suomija ribojasi su Rusija ir priklauso Europos Sąjungai, uždariusiai oro susisiekimą su Rusija, šiai įsiveržus į Ukrainą. Tačiau rusai tebegali keliauti sausuma į abi šalis, o paskui, panašu, skrenda į kitas Europos šalis.

Praėjusią savaitę YLE pranešė, kad Rusijos bendrovės pradėjo siūlyti keliones automobiliais iš Sankt Peterburgo į Helsinkio ir Lapenrantos oro uostus Suomijoje, iš kurių vyksta tiesiogiai reisai į įvairius Europos regionus. Antrasis pagal dydį Rusijos miestas yra maždaug už 300 km nuo Suomijos sostinės.

Suomijos išduotos vizos galioja Europos bevizėje Šengeno erdvėje, kurią sudaro 26 šalys: 22 ES narės bei Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija ir Šveicarija. Paprastai žmonės ir prekės tarp šių šalių juda laisvai, be kontrolės pasienyje.

Vizų Rusijos piliečiams nebeišduoda kai kurios ES šalys, įskaitant Latviją, šį mėnesį priėmusią tokį sprendimą dėl karo.

Vizų išdavimo rusams klausimas bus svarstomas per rugpjūčio 31-ąją vyksiantį neoficialų ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, informavo YLE.

„Manyčiau, kad per artėjančius Europos Vadovų Tarybos susitikimus šis klausimas bus keliamas dar aktyviau. Mano asmeninė pozicija yra tokia, kad turizmas turėtų būti ribojamas“, – suomių transliuotojui sakė S. Marin.

Per koronaviruso pandemiją Helsinkis ir Maskva buvo laikinai uždarę sieną. Tuomet Suomijoje staigiai nutrūko beveik 2 mln. rusų turistų srautas, kasmet suteikdavęs postūmį vietos ekonomikai.

Suomija ir Rusija turi 1 340 km ilgio sausumos sieną su keliomis perėjomis – tai yra vienas ilgiausių Europos Sąjungos išorinių sienų ruožų.

Nemenkai supykdė Rusiją

Estijos premjerės siūlymas sukėlė tikrą paniką Rusijoje. Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas rėžė, kad svarstymai nebeišduoti turistinių vizų Rusijos piliečiams – nacistiniai paistalai.

„Po ukrainiečių klouno pasisakymo dar vienais nacistiniais paistalais apie Rusijos piliečius pasidalino ir tetulytė iš Estijos... Taip ir norisi jai priminti, jog tai, kad esate laisvi, ne jūsų nuopelnas, o mūsų nebaigtas darbas“, – socialiniame tinkle „VKontakte“ teigė jis.


Šiame straipsnyje: EstijaSuomijaturistinės vizosrusaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių