ES užsienio politikos vadovas lankosi Irane, siekdamas atgaivinti branduolines derybas

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) šeštadienį susitiko su Irano užsienio reikalų ministru, atvykęs į Teheraną derybų dėl pastangų atgaivinti 2015 metais sudarytą tarptautinį susitarimą dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Penktadienio vakarą į Irano sostinę netikėtai atvykusio J. Borrellio vizito tikslas – atnaujinti į aklavietę patekusias derybas, kurios prieš tris mėnesius įstrigo dėl Irano ir Jungtinių Valstijų nesutarimų.

„Diplomatija yra vienintelis būdas grįžti prie visiško susitarimo įgyvendinimo ir sumažinti dabartinę įtampą“, – parašė J. Borrellis socialiniame tinkle „Twitter“.

Šeštadienį ryte J. Borrellis susitiko su Irano diplomatijos vadovu Hosseinu Amiru-Abdollahianu (Hoseinu Amiru-Abdolahianu), o vėliau tą pačią dieną numatyti jo susitikimai su kitais Irano pareigūnais, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA. 

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą 2015 metų sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

JAV specialusis pasiuntinys Robertas Malley (Robertas Malis) per susitikimą su J. Borrelliu jo kelionės į Teheraną išvakarėse „pakartojo tvirtą Vašingtono pasiryžimą grįžti į susitarimą“, sakė Europos Sąjungos derybų koordinatorius Enrique Mora (Enrikė Mora). 

„Prasminga diplomatija“ 

„Mes ir toliau esame įsipareigoję eiti prasmingos diplomatijos keliu, konsultuodamiesi su savo partneriais Europoje“, – vėliau savo oficialioje „Twitter“ paskyroje nurodė R. Malley.

Pernai balandį prasidėjusiomis derybomis dėl JCPOA atgaivinimo siekiama, kad Jungtinės Valstijos sugrįžtų į susitarimą, be kita ko, panaikindamos sankcijas Iranui, o šiitiška respublika vėl pradėtų laikytis visų savo branduolinių įsipareigojimų.

Tačiau kovą derybos įstrigo, nesugebėjus išspręsti Teherano ir Vašingtono nesutarimų, ypač dėl Irano reikalavimo, kad JAV išbrauktų jo elitinę Islamo revoliucinę gvardiją iš teroristinių grupių sąrašo.

„Esame pasirengę sudaryti šį susitarimą ir raginame Iraną pasinaudoti šia diplomatine galimybe jį sudaryti dabar, kol tai dar įmanoma“, – penktadienį sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

H. Amiras-Abdollahianas ketvirtadienį sakė, kad Iranas „rimtai nusiteikęs“ pasiekti susitarimą.

„Tikiuosi, kad artimiausiu metu, Amerikos pusei laikantis realizmo, galėsime pasiekti galutinį susitarimo tašką“, – sakė jis ir pridūrė, kad „branduolinių derybų traukinys pasiekė sunkias stoteles, joms artėjant prie pabaigos“.

Iranas 2015 metais pasirašė JCPOA su Vokietija ir penkiomis nuolatinėmis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narėmis – Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Rusija bei JAV.

JCPOA turėjo užtikrinti, kad Iranas negalėtų pasigaminti branduolinių ginklų, nors Teheranas visuomet neigė turintis tokį tikslą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Senas pi.de.ri - vafliste, Irane naftos NEGAUSI.

o

o portretas
1 aplankyk izraelio mosada ir ?? kada jie atsiskaitys uz mokslininku nuzudyma bei kt saliu /arabu/ aneksija itraukiant i formata perkama terorizma?...'''
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių