ES sveikina JAV sprendimą atšaukti D. Trumpo sankcijas TBT prokurorei

Europos Sąjunga šeštadienį sveikino JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) sprendimą atšaukti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokurorei Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskelbtas sankcijas.

D. Trumpo administracija pernai paskelbė finansines sankcijas ir vizų draudimą TBT vyriausiajai prokurorei Fatou Bensoudai (Fatu Bensudai) ir dar vienam Teismo aukšto rango pareigūnui. Tai buvo padaryta F. Bensoudai pradėjus tyrimą dėl JAV kariškių įtariamų karo nusikaltimų Afganistane.

Naujojo prezidento J. Bideno administracija penktadienį paskelbė, kad atšaukia priemones, nes nori labiau bendradarbiauti dėl šio sąjungininkes supriešinusio ginčo.

„Šis svarbus žingsnis pabrėžia JAV įsipareigojimą laikytis tarptautinėmis taisyklėmis paremtos sistemos“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrello (Žozepo Borelio) pareiškime.

„TBT vaidina svarbų vaidmenį užtikrinant teisingumą kai kurių siaubingiausių pasaulio nusikaltimų aukoms. TBT nešališkumo ir teisminės nepriklausomybės apsauga yra būtina siekiant veiksmingumo ir tinkamo Teismo funkcionavimo“, – pridūrė jis.

J. Borrellis teigė, kad ES „neabejotinai palaiko“ Teismą bei Romos statuto, kuriuo remiantis jis buvo įkurtas, „universalumą“.

„Kartu su visomis partnerėms ginsime Teismą nuo mėginimų trukdyti teisingumo eigai ir pakenkti tarptautinei baudžiamojo teisingumo sistemai“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovas.

JAV nėra ratifikavusi Romos statuto ir mažai tikėtina, kad tai padarys.

Be to, naujoji JAV administracija nepritaria tyrimui dėl Afganistano, taip pat kitam tyrimui dėl JAV sąjungininko Izraelio įtariamų karo nusikaltimų palestiniečių teritorijose.

Gambijoje gimusi F. Bensouda birželį trauksis iš savo posto. Ją pakeis britų žmogaus teisių teisininkas Karimas Khanas (Karimas Chanas), kuris dabar galės dirbti neslegiamas sankcijų naštos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

parsidave

parsidave portretas
politprietrankos ne daugiau ten ju.os vi/sus reikia susemt kas su laiku ir bus suveikta jau keli gauna gvantanamo davyni?...;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių