ES sveikina Izraelio ir JAE susitarimą

Europos Sąjunga penktadienį pasveikino Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų pasiektą susitarimą dėl santykių normalizavimo ir dar kartą patvirtino savo paramą dviejų valstybių sprendiniu paremtai Artimųjų Rytų taikos sutarčiai,

Europos Sąjunga penktadienį pasveikino Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų pasiektą susitarimą dėl santykių normalizavimo ir dar kartą patvirtino savo paramą dviejų valstybių sprendiniu paremtai Artimųjų Rytų taikos sutarčiai.

Santykių „normalizavimas bus naudingas abiem. Tai svarbu tiek jiems abiem, tiek regioniniam stabilumui. Abi šalys yra mūsų partnerės“, žurnalistams sakė ES atstovė užsienio reikalams ir saugumo politikai Nabila Massrali (Nabila Masrali).

„Ir, žinoma, jūs puikiai žinote, kad kaip ES esame įsipareigoję dviejų valstybių sprendiniui. Ir, be abejo, esame pasirengę atnaujinti derybas tarp izraeliečių ir palestiniečių“, – teigė ji.

Izraelio ir JAE sutartis, apie kurią ketvirtadienį paskelbė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), yra tik trečias toks susitarimas, kurį Izraelis pasiekė su arabų šalimi. Be to, atsirado perspektyva, kad bus pasiekta daugiau panašių sandorių su kitomis provakarietiškomis Persijos įlankos šalimis.

Pagal minimą susitarimą Izraelis pažadėjo sustabdyti planuojamą palestiniečių teritorijų aneksiją – šį pažadą kaip skatinantį viltis dėl taikos sveikino Europos ir kai kurių arabų šalių vyriausybės.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis (Žozepas Borelis) tviteryje parašė: „Aneksijos sustabdymas yra teigiamas žingsnis. Dabar tų planų reikėtų apskritai atsisakyti. ES tikisi atnaujinti Izraelio ir Palestinos derybas dėl dviejų valstybių sprendinio, paremto tarptautiniu mastu sutartais parametrais.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių