ES rezervavo dar 200 mln. būsimos vakcinos nuo koronaviruso dozių

Europos Komisija paskelbė susitarusi jau su šešta farmacijos bendrove „BioNTech-Pfizer“ dėl 200 mln. dozių perspektyvios vakcinos nuo koronaviruso įsigijimo.

„Mūsų galimybės sukurti ir pateikti saugią ir veiksmingą vakciną ir čia esantiems europiečiams, ir likusiai pasaulio daliai dar niekada nebuvo tokios didelės“, – pareiškė EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Tam, kad kur nors nugalėtume koronavirusą, turime nugalėti jį visur“, – pareiškė ji.

Briuselis anksčiau jau pasirašė išankstines pirkimo sutartis su bendrovėmis „Sanofi-GSK“, „Johnson & Johnson“, „Curevac“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“, kad galėtų greitai įsigyti skiepų, kai tik kuri nors iš bendrovių sukurs saugią ir veiksmingą vakciną nuo koronaviruso.

„Esame nusiteikę optimistiškai, kad tarp šių kandidačių atsiras saugi ir veiksminga vakcina nuo COVID-19, padėsianti mums nugalėti pandemiją“, – pareiškė ES sveikatos apsaugos komisarė Stela Kiriakides (Stella Kyriakides).

Numatoma, kad Europos Komisija turės sutartinę sistemą pradiniam 200 mln. dozių pirkimui visų ES valstybių narių vardu. Taip pat numatyta galimybė įsigyti dar iki 100 mln. dozių, kurios būtų tiekiamos, kai pasitvirtins, kad vakcina yra saugi ir veiksminga kovojant su COVID-19.

2020-ųjų birželio 17-ąją EK priimta Europos vakcinų strategija siekiama per 12–18 mėnesių visiems Europos piliečiams užtikrinti kokybiškas, saugias, veiksmingas ir įperkamas vakcinas. Šiuo tikslu, bendradarbiaudama su valstybėmis narėmis, Europos Komisija su vakcinų gamintojais sudaro išankstines pirkimo sutartis, pagal kurias valstybėms narėms suteikiama teisė už nustatytą kainą įsigyti tam tikrą kiekį vakcinos dozių, kai vakcina bus sukurta. Europos Komisija taip pat yra įsipareigojusi užtikrinti, kad visi, kuriems reikia vakcinos, ją gautų bet kurioje pasaulio vietoje, o ne tik savo šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių