ES reikalauja Londono nuolaidų, kad būtų galima susitarti dėl prekybos po „Brexito“

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį paragino Jungtinę Karalystę „atlikti reikiamų žingsnių“, kad būtų išjudinti iš aklavietės derybas dėl prekybos santykių po „Brexito“, spausdami britų premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) gelbėti susitarimą, kol nesibaigė tam skirtas laikas.

Briuselyje susirinkę 27 šalių bloko lyderiais reiškė atsargų optimizmą, bet jų raštu pateiktose išvadose Bendrijos institucijos ir valstybės narės raginamos spartinti pasiruošimus scenarijui, kad prekybos sutartis nebus sudaryta.

„Europos [Vadovų] Taryba kviešia Sąjungos vyriausiąjį derybininką tęsti derybas ateinančiomis savaitėmis ir ragina JK atlikti reikiamų žingsnių, kad susitarimas taptų įmanomas“, – sakoma lyderių pareiškime.

ES lyderiai ketvirtadienį taip pat pabrėžė, kad Britanija privalo įgyvendinti esamos „Brexito“ sutarties sąlygas, sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Sudarėme išstojimo sutartį ir protokolus; jie privalo būti visiškai įgyvendinti, taškas“, – kalbėjo jis po viršūnių susitikimo pirmojo etapo.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) ketvirtadienį pakartojo, kad ES neatsitrauks nuo savo reikalavimų prekybos po „Brexito“ sutartyje įdiegti sąžiningos konkurencijos ir valdymo taisykles, bet galbūt sutiktų padaryti tam tikrų nuolaidų ginče dėl žvejybos.

„Žinome, kad turėsime dėti pastangas. Šios pastangos turi būti protingos: privalome apsaugoti ES žvejybos veiklą. Tai padaroma suteikiant stabilią ir abipusę prieigą prie vandenų“, – sakė jis.

Britanijos vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) savo ruožtu pareiškė, kad Londonas yra „nusivylęs“ Europos lyderių reikalavimais, kad JK privalo visiškai įgyvendinti išstojimo sutartį.

Savo „Twitter“ žinutėje D. Frostas rašė taip pat esąs „nustebęs“, kad Briuselis „nebėra įsipareigojęs „intensyviai“ dirbti“ siekiant prekybos susitarimo.

„Tai neįprastas būdas derėtis“, – pastebėjo jis ir pridūrė, kad premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį pateiks oficialią reakciją ir išdėstys savo tolesnius planus.

Britanijos vyriausybės atstovas anksčiau pakartojo B. Johnsono perspėjimą, kad jis gali pasitraukti iš derybų.

„Per pokalbį telefonu su ES prezidentais praeitą vakarą premjeras leido suprasti apmąstysiąs Europos [Vadovų] Tarybos [susitikimo] rezultatus prieš nustatydamas JK tolesnius žingsnius“, – sakė atstovas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių