ES lyderiai ragina vengti kelionių ir įspėja apie galimus griežtesnius suvaržymus

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį paragino europiečius vengti nebūtinų kelionių ir įspėjo, kad greitu metu kelionių suvaržymai gali būti sugriežtinti, jeigu pastangos pažaboti koronaviruso plitimą neduos laukiamų rezultatų.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) šį įspėjimą paskelbė po keturias valandas vaizdo ryšiu vykusio susitikimo su 27-ių Bendrijos šalių vyriausybių vadovais, skirto aptarti atsaką į antrą pandemijos bangą.

Šį įspėjimą paskatino nerimas dėl plintančių naujų itin užkrečiamų koronaviruso atmainų, galinčių išprovokuoti naujus sergamumo šuolius ir pacientų antplūdžius ligoninėse, kaip tai vyksta buvusioje ES narėje Jungtinėje Karalystėje.  

„Turėtų būti skatinama susilaikyti nuo bet kokių nebūtinų kelionių tiek šalies viduje, tiek už jos sienų“, – sakė U. von der Leyen per spaudos konferenciją.

Ch. Michelis savo ruožtu sakė: „Tikriausiai bus būtina imtis papildomų ribojančių priemonių nebūtinoms kelionėms apriboti – tai kryptis, kuria judame.“

Jie abu pridūrė, kad „artimiausiomis dienomis“ šiuo klausimu vyks tolesnis derinimas.

Tačiau U. von der Leyen ir Ch. Michelis taip pat sakė, kad ES nori išvengti pernai kovą, per pirmosios bangos piką, susiklosčiusios situacijos, kai kelios valstybės narės supanikavusios vienašališkai uždarė savo sienas, sukeldamos ekonominį ir kelionių chaosą.

„Nepaprastai svarbu užtikrinti vieningosios rinkos funkcionavimą“, kad darbuotojai ir kroviniai galėtų toliau judėti per sienas, sakė Europos Komisijos vadovė.

Tikriausiai bus būtina imtis papildomų ribojančių priemonių nebūtinoms kelionėms apriboti – tai kryptis, kuria judame.

Europos Sąjunga yra „viena epidemiologinė zona“, sakė ji.

„Pažabosime viruso plitimą tik taikydami tikslines priemones, o ne tokias nereikalingas priemones, kaip visiškas sienų uždarymas, kuris padarytų didžiulės žalos mūsų ekonomikai, bet iš esmės nepadėtų suvaldyti viruso“, – kalbėjo U. von der Leyen.

Lyderiai sutarė, kad siekiant išvengti ES vidaus sienų uždarymo Šengeno erdvėje, kur leidžiama laisvai, be patikrų judėti žmonėms ir prekėms, būtina didinti testavimą.

Nuo sekmadienio visi asmenys, atvykstantys į Bendriją iš jai nepriklausančių šalių, prieš kelionę turės būti atlikę testą dėl COVID-19, sakė U. von der Leyen. Atvykti į ES leidžiama tik esant rimtoms priežastims.

ES viduje kai kurios šalys taikys išankstinį testavimą dėl koronaviruso tarpvalstybinėms kelionėms, nepriklausančioms būtinųjų kategorijoms, tokioms kaip darbuotojų ir sunkvežimių vairuotojų kelionės.

Nuo sekmadienio Prancūzija reikalaus iš daugumos atvykstančių europiečių, kurių kelionės nepriklauso būtinųjų kategorijoms, kad jie ne anksčiau kaip 72 val. iki kelionės būtų atlikę PCR (polimerazės grandininės reakcijos) testą ir kad jo atsakymas būtų neigiamas, Europos Vadovų Tarybai sakė šalies prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

E. Macrono biuro išplatintame pranešime rašoma, kad kai kurių kitų ES šalių lyderiai taip pat nusprendė laikytis tokio požiūrio. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vita

Vita portretas
Vis dar nori keliaut.Iš kur as begalinis noras?Turbūt numirtų jei jų nebūtų.

Jonas

Jonas portretas
Europos komisija gryni dalbajobai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių