ES, JAV perspėjo Kiniją dėl paramos Rusijai

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos penktadienį pareiškė, kad bet kokia Pekino parama Rusijos karui Ukrainai ar pagalba Maskvai apeiti Vakarų sankcijas pakenktų ryšiams su Kinija.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman (Vendi Šerman) ir Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) generalinis sekretorius Stefano Sannino (Stefanas Saninas) ketvirtadienį ir penktadienį surengė plataus masto derybas Briuselyje.

ES diplomatinė tarnyba ir JAV valstybės departamentas pareiškime teigė, kad teigiamai vertina „išskirtinę transatlantinę vienybę“ invazijos į Ukrainą klausimu.

„Kinija ir toliau bus raginama neapeidinėti Rusijai taikomų sankcijų ar jų nesilpninti ir jokia forma neremti Rusijos agresijos prieš Ukrainą, taip pat dar kartą patvirtinta, kad tokia parama turėtų pasekmių mūsų santykiams su Kinija“, – sakoma pareiškime.

„Taip pat išreikštas susirūpinimas dėl nuolatinio Kinijos manipuliavimo informacija, įskaitant Rusijos dezinformacijos, susijusios su Rusijos invazija į Ukrainą, platinimą“, – priduriama jame.

W. Sherman ir S. Sannino „išreiškė ypatingą susirūpinimą ir nepritarimą pastarojo meto Kinijos ekonominės prievartos atvejams, patvirtindami savo solidarumą su tais, į kuriuos nusitaikyta, ir pabrėždami tarptautinio bendradarbiavimo svarbą“, sakoma pareiškime.

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivano pavadinimu. Šis žingsnis užtraukė Pekino rūstybę – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą.

Kinija mėgina izoliuoti demokratinį Taivaną, kurį laiko savo teritorijos dalimi ir žada susigrąžinti, prireikus – jėga.

Kinijos pareigūnų nuomone, europiečiai Vašingtono iniciatyva leido sau įsitraukti į Ukrainos rėmimą, o tai esą prieštarauja jų, kaip Rusijos dujų vartotojų, interesams.

Pekinui atsisakant pasmerkti invaziją į Ukrainą ir ginant savo tvirtą draugystę su Maskva, ES įspėjo Kiniją, kad bet kokia parama Rusijai, ypač smarkiai padidinant angliavandenilių pirkimo mastą, pakenks jos ekonominiams santykiams su Europa – pagrindine prekybos partnere.

Vašingtonas žengė dar toliau ir iškėlė sankcijų galimybę.

„Labai aiškiai pasakėme, kad jie matė, ką mes padarėme, kalbant apie sankcijas, eksporto kontrolę, paskyrimus Rusijai, todėl tai turėtų padėti jiems susidaryti tam tikrą vaizdą, iš ko galėtume rinktis, jei Kinija iš tiesų teiktų materialinę paramą“, – ketvirtadienį vienoje idėjų kalvėje Briuselyje sakė W. Sherman.

Ji išreiškė viltį, kad Kinija „iš to pasimokys: negalima atskirti Jungtinių Valstijų nuo jų sąjungininkių ir partnerių, o Europa negali atsiskirti ir neatsiskirs nuo panašiai mąstančių šalių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Cia demokratija? melas, propoganda!! slava bandere, slava adolfui vanagui!! slava naciji Heil Hitler!!!

V

V  portretas
Vieni gali remt, kiti ne?, kaip cia iseina?

Gh

Gh portretas
Kas ta jav pries Kinija nebejuokinkit:))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių